HKPD „Jelačić“ na turneji po Hvaru

Objavljeno: 12.05.2016. Pregleda: 37

Jelacic Hvar2016 1 mNa repertoaru Mješovitog pjevačkog zbora HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, kao svojevrsnoga njegovatelja i promicatelja polifone glazbe hrvatskih stvaratelja s područja Srijema oduvijek se nalazila i dalmatinska pisma koja je svjedočila o ljubavi srijemskoga čovjeka prema primorskom dijelu Lijepe naše. Štoviše, ta se ljubav u društvu Jelačić udvostručila osnutkom mješovite klape koja, bez izuzetka, pjeva stare i nove dalmatinske pjesme. Nakon posjeta Rabu 2007., te boravka u Trogiru 2014., pjevačka sekcija Društva je od 29. travnja do 2. svibnja 2016. godine boravila na otoku Hvaru gdje je na poziv starogradske župe svetog Stjepana I., pape i mučenika došla predstaviti kulturu svoga zavičaja.

Jelacic Hvar2016 2 mPriliku da pokažu što i kako najbolje umiju Petrovaradinci su najprije dobili kada su pred punom crkvom svetoga Stjepana u Starom Gradu priredili cjelovečernji koncert, izvodeći autohtone srijemske, tradicionalne narodne i klasične skladbe, liturgijske i crkvene popijevke, uz blok poznatijih dalmatinskih djela.

Po završetku koncerta prigodnu riječ uputio je i domaći župnik don Ante Matulić koji nije skrivao svoje oduševljenje nastupom HKPD-a Jelačić.

Razmjena pozitivnih vibracija i zajedništvo u slavljenju nastavljeno je i poslije koncerta u župnom domu, ali i u nedjelju ujutro na svetoj misi na kojoj su domaći župni i Jelačićev zbor naizmjenično predvodili pjevanje misnih dijelova. Preč. Marko Kljajić, sadašnji surčinski, a prije dugogodišnji petrovaradinski župnik, koji je pošao s Jelačićem na ovo putovanje, dočarao je na koncu svete mise svoje srastanje sa Srijemom.

Jelacic Hvar2016 3 mHKPD Jelačić održao je svečani koncert i u katedrali svetoga Stjepana u Hvaru gdje se sličnim repertoarskim konceptom predstavio i tamošnjoj publici, prezentirajući glazbom i riječju kulturno nasljeđe svoga zavičaja. Katedralni župnik don Mili Plenković s ljubavlju je i susretljivošću učinio gostovanje Petrovaradinaca nezaboravnim i ugodnim, poželjevši Jelačiću daljnji uspjeh u očuvanju svoga identiteta.

Jelacic Hvar2016 5 mGostovanjem Jelačića na Hvaru nisu obogaćeni samo otočani, već i Petrovaradinci, članovi Društva koji su toliko toga vrijednoga vidjeli, doživjeli i upoznali, a organiziran im je i stručni obilazak znamenitosti grada u koji ih je povela Vilma Stojanović. Znamenite sakralne građevine unutar Staroga Grada, arheološko nalazište pokraj crkve sv. Ivana, Tvrdalj Petra Hektorovića, galerija Plančić, grad Jelsa, ženski benediktinski samostan s muzejom u Hvaru i katedralom samo su dio materijalne kulturne baštine jednog od najljepših otoka hrvatskoga Jadrana koja je prikazana gostima iz Petrovaradina.

Dok čekaju zamjenu uloga, u listopadu ove godine bit će domaćini Hvaranima u Petrovaradinu, HKPD Jelačić prebire uspomene i živi za ponovni susret sa svojim novim prijateljima.

Jelacic Hvar2016 4 m

Tekst: Hrvatska riječ (P. P.)
Fotografije: www.jelacic.rs  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima