Koncert Marijanskih pjesama na Tekijama u znaku velikog jubileja

Objavljeno: 14.05.2016. Pregleda: 53

Koncert marijansko pjevanje2016 1Šestu godinu zaredom, a prvi u nizu brojnih ovogodišnjih događanja u okviru proslave 300. obljetnice Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, tekijski je Koncert Marijanskih pjesama svečano priređen 7. svibnja 2016. godine, u crkvi Svetišta, pod geslom jubileja Što god vam rekne, učinite! (Iv 2, 5) Koncertnom je programu, prema običaju, prethodila svečana sveta misa na početku koje je ravnatelj svetišta vlč. Ivan Rajković poželio dobrodošlicu okupljenoj braći i sestrama kao i predvoditelju liturgijskoga slavlja, srijemskom biskupu mons. Đuri Gašparoviću, podsjećajući uz to da je svibanj na poseban način posvećen Bogorodici Mariji.

Uz biskupa i ravnatelja svetišta, kraj oltara Gospe Tekijske bili su i dekan petrovaradinskoga dekanata preč. Marko Loš i hrtkovački župnik vlč. Ivica Živković. Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor Albe Vidaković iz Subotice, pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića i orguljsku pratnju mr. Kornelija Vizina.

Koncert marijansko pjevanje2016 2Čast da započnu koncert imali su članovi mješovitog pjevačkog zbora župe Presveto Trojstvo iz Sr. Karlovaca kojima je dirigirala prof. Vlasta Malešević. Kao hodočasnici i štovatelji Gospe Tekijske iz župe i mjesta koje je oduvijek živjelo i saživjelo se s tekijskim svetištem, izveli su ovom prigodom nekoliko skladbi: Tollite hostijas, Veni Jesu, Zadrhta Sion i Ljiljane bijeli. Bogatstvo i raznovrsnost žanrova duhovne glazbe koji se tradicionalno njeguju na Koncertu Marijanskih pjesama bilo je i ovoga puta očito, napose u nastupu Zvonimira Kalića iz Vrpolja i njegovog benda iz Vinkovaca. Kao najmlađi, ali veoma iskusni pjevač hrvatske suvremene duhovne glazbene scene, Zvonimirova je interpretacija skladbi Marijo, mila, majko nebeska, Kao Marija, Zaštiti me, Majko i Molitva Majci, imala za cilj posvjedočiti prisutnima koliko je zaista Bog velik u njegovom životu.

Priliku da nastupe pred čudotvornom slikom svoje Gospe imali su i domaćini – Petrovaradinci aktivni u radu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić čiji je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem prof. Vesne Kesić – Krsmanović višeglasno izveo Marijanski himan Zdravo, Zvijezdo mora autora Stanislava Prepreka i skladbu Nek' ori, koju je u čast Gospi Tekijskoj napisao i skladao znameniti srijemski poligraf i ravnatelj njezinoga svetišta opat Ilija Okrugić Srijemac.

Koncert marijansko pjevanje2016 3Četvrta točka programa koncerta bila je posvećena nedavno preminulom ravnatelju svetišta vlč. Stjepanu Barišiću koji je s velikom ljubavlju i posvećenošću neumorno radio na pripravi svečane proslave velikog jubileja svetišta. U spomen njemu i svemu plemenitom što je učinio za širenje Gospine slave, zvučno je bila reproducirana snimka polifone izvedbe Okrugićeve skladbe Isuse, Bože moj, koja je, uz sve ostale Okrugićeve tekijske, uskrsne, svetootajstvene i božićne skladbe zvučno snimljena 2014. godine i na taj način sačuvana za vječnost zahvaljujući vlč. Barišiću.

Završetak glazbenog programa koncerta bio je sjajan zahvaljujući izvanrednom nastupu subotičkog Katedralnog zbora Albe Vidaković s interpretacijama liturgijskih skladbi Sav raj te slavi, Kraljice, Nebeskog dvora poslanik i O, Marijo, zvijezdo mora. O dojmovima posjetitelja koncerta najbolje govore njihovi snažan i dug pljesak po završetku svake glazbene točke. Nakon što su im uručene zahvalnice i prigodni darovi, pred oltarom su svi okupljeni zajednički zapjevali najpoznatiju pjesmu svetišta – Oj Tekijska Gospo sveta i tako molitvom i pjesmom označili kraj još jednoga Koncerta Marijanskih pjesama.

Izvor: Hrvatska riječ (tekst Petar Pifat, fotografije Aleksandar Miškov)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima