HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta u Novom Vinodolskom

Objavljeno: 27.08.2015. Pregleda: 41

Gubec Vinodolski2015-1-mČlanovi Hrvatsko kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, njih četrdesetak, ljetovalo je od 10. do 17. kolovoza 2015. godine u Novom Vinodolskom. Njihov boravak na Hrvatskom primorju organiziran je u okviru programa kulturne suradnje Primorsko-goranske županije, Grada Novog Vinodolskog i Tavankuta, s ciljem predstavljanja dijela kulturne baštine bačkih bunjevačkih Hrvata u ovom gradu. Budući da u ovoj, te susjednoj Ličko-senjskoj županiji, živi značajan broj primorskih bunjevačkih Hrvata, ovo je gostovanje ujedno bila prigoda i za učvršćivanje veza između bačkih i primorskih Bunjevaca.

 

Ovaj su program podržali Primorsko-goranska županija, Grad Novi Vinodolski i Crveni križ iz Zagreba.

Gubec Vinodolski2015-4U okviru kulturnog programa predstavljanja održana je Večer bunjevačkih Hrvata iz Tavankuta. Tom je prigodom u prostoru Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski otvorena izložba slika od slame iz zbirke HKPD-a Matija Gubec, a koju su otvorili župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković i direktor Turističkog ureda Novog Vinodolskog Vladimir Butković. Voditeljica slamarskog odjela ove udruge Jozefina Skenderović prisutnima je govorila o razvitku i značaju ovog likovnog izričaja u kulturi bunjevačkih Hrvata. Nazočni su nakon otvorenja mogli uživati zvucima tambura, te kušati stare bunjevačke slastice – listiće i gurabljice i nekoliko vrsta tavankutske rakije.

Gubec Vinodolski2015-2-mIste je večeri na trgu Novog Vinodolskog nastavljen kulturni program, na kojem su se brojnim turistima predstavile folklorna i tamburaška sekcija Gupca. Narednih dana Tavankućani su se predstavili na manifestaciji Okolotorno, koja se održava u starome dijelu grada, a s namjerom njegovog oživljavanja.

Dvanaesti put po redu Turistička zajednica ovog grada organizirala je manifestaciju Ružica Vinodola, na kojoj su među četrnaest djevojaka sudjelovale i dvije Tavankućanke – Valentina Tikvicki i Bojana Jakočević. Naime, u Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan.

Gubec Vinodolski2015-5Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se Ružica, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, a na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Ružica Vinodola danas je suvremena fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću. Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu.

Gubec Vinodolski2015-3-m

Članovi HKPD-a Matija Gubec su svoje sedmodnevno ljetovanje završili nastupom u Senju, a na poziv Turističke zajednice toga grada.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima