Obljetnica hrvatske udruge „Zora“ iz Vajske

Objavljeno: 28.08.2015. Pregleda: 30

Obljetnica Zora Vajska2015-1Hrvatska kulturno-pjevačka udruga Zora iz Vajske obilježila je malu obljetnicu – petogodišnjicu rada. Kako je najavljeno na proslavi, koja je upriličena 22. kolovoza 2015. godine, slijedi spajanje s Hrvatskim kulturno-umjetničkim i prosvjetnim društvom Dukat, te će, izgleda, poslije pet godina u Vajskoj djelovati samo jedna hrvatska udruga. Spajanje dviju udruga najavio je Ivan Šimunović, predsjednik Zore, a potporu toj inicijativi dao je i Pavle Pejčić, predsjednik Dukata, koji je bio u ulozi voditelja programa priređenog u povodu obilježavanja pete obljetnice rada Zore.

 

Osvrćući se na protekli petogodišnji period, Šimunović je istaknuo rad na očuvanju identiteta ovdašnjih Hrvata i njihovih običaja. „Redovito smo sudjelovali na manifestacijama i programima koje su priređivale hrvatske udruge u Baču, Plavni, Sonti, Monoštoru, Somboru, Petrovaradinu, Vinkovcima... Kao udruga prvenstveno smo se bavili pjevanjem. Nakana nam je sada da se udružimo s Dukatom, drugom hrvatskom udrugom u selu, i tako proširimo svoj rad i na druge oblike očuvanja naše tradicije. Poslije obilježavanja ove male obljetnice slijede dogovori s Dukatom o daljnjem zajedničkom radu. Želimo dokazati da možemo raditi zajedno, ne samo mi Hrvati-Šokci već i surađivati s dugim manjinskim udrugama koje postoje u selu, kao što su mađarska ili slovačka i, naravno, s našim hrvatskim udrugama u okolici“, kaže Šimunović.

Josip Dumenžić Meštar iz Bođana od prvih dana bio je aktivan član u Zori, ali, kako kaže zbog drugih obveza i udaljenosti Vajske i Bođana, nije više član udruge u Vajskoj. „Ova udruga prvenstveno se bavila pjevanjem i to je ono što me je privuklo. Nastojali smo u svom repertoaru imati što starije duhovne i svjetovne pjesme. Slažem se s idejom spajanja dviju hrvatskih udruge u Vajskoj. Naša sela su mala i razbijanje šokačkohrvatskog korpusa nije dobro. Vrlo je teško u manjim sredinama animirati mlade da priđu udruzi. Velika je to šteta, pa mi stariji nastojimo sve to još održati, koliko možemo“, kaže Dumendžić.

Jedan od novih članova Zore je Željko Kišman koga je privukla želja da da svoj doprinos očuvanju tradicije i kulture. „Hoću li se aktivirati u pjevačkoj skupini, ili se možda baviti slikanjem, još ću vidjeti. Nadam se da će udruga ubuduće uspjeti privući što više mladih kako bi se upoznali s kulturom svog vlastitog naroda. Nažalost, mlađe generacije na tradicijsku kulturu gledaju kao na nešto što je prošlost, nisu zainteresirani da se uključe u rad ovakvih udruga i njima su prioriteti neke druge stvari“, kaže Željko.

Obljetnica Zora Vajska2015-2Obilježavanje obljetnice Zore bila je prigoda za izložbu slika Josipa Benaka, naivnog slikara iz Bođana. Osim Benakovih slika priređena je i izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Vajska 2015. u čijem radu su sudjelovali umjetnici Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Drugi dio programa bila je književna večer na kojoj je predstavljen književni rad Josipa Dumendžića Meštra. Proslavi je nazočio i Neven Marčić, konzul gerant Republike Hrvatske u Subotici.

U Vajskoj živi malobrojna hrvatska zajednica, tek ih je nešto više od 300. Prva hrvatska udruga osnovana je 2002. godine, bio je to HKUPD Dukat, a osam godina kasnije i HKPU Zora.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima