HKUD „Vladimir Nazor“ najavio planove za ovu godinu

Objavljeno: 01.02.2012. Pregleda: 47

Upravni odbor Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« održao je prvu ovogodišnju sjednicu 18. siječnja 2012. na kojoj je najviše riječi bilo o planovima za ovu godinu. Nova premijera koju će pripremiti dramska sekcija, gostovanje folklorne sekcije na uličnom festivalu u Njemačkoj, organiziranje tradicionalne likovne kolonije „Kolorit", priprema lista „Miroljub", sudjelovanje veslača na Maratonu lađa na Neretvi, samo su dio planova sekcija društva za tekuću godinu. Planove rada izložili su pročelnici svih sekcija našeg društva, kaže Klara Šolaja Karas, tajnica društva.

Dramska sekcija, čiji je pročelnik Zvonimir Lukač, planira novu predstavu, ali još nije točno određeno koji će to komad biti, kao i predstavu o životu oca Gerharda. I ove će godine „Nazor" biti domaćin Smotre amaterskih dramskih društava, koja će biti održana u lipnju. S predstavom „Oporuka" dramska sekcija će gostovati u Vukovaru.

Pročelnik literarne sekcije Antun Kovač najavio je promociju knjige „Lira", književne večeri i gostovanja.

Likovna sekcija koju vodi Janoš Raduka i ove godine bit će organizator tradicionalne likovne kolonije „Kolorit". Likovna sekcija najavljuje i izložbu radova iz fundusa društva nastalih na ranijim kolonijama.

U HKUD „Vladimir Nazor" aktivna je i tamburaška sekcija, a njezin pročelnik Emil Antunić u okviru sekcije vodi školu tambure. Škola tambure, koja je počela raditi u listopadu prošle godine namijenjena je svima koji žele svirati tamburu, bez obzira na uzrast.

U ovoj godini folklorna sekcija, koja je i najbrojnija sekcija društva, imat će bogat i raznovrstan program. Cilj im je ponoviti uspjeh iz prethodne tri godine kada su se uzastopce plasirali na Pokrajinsku smotru folklora. Prvi stupanj bit će općinska smotra, zatim zonska i naposljetku pokrajinska. Za tu prigodu folklorna sekcija, čiji je pročelnik Josa Firanj, pripremit će novu koreografiju, a koreografi su Šima Beretić i Kristina Pekanović. Folklorna sekcija „Vladimira Nazora" skupa s Udrugom Nijemaca „Gerhard" iz Sombora sudjelovat će u lipnju na uličnom festivalu u Njemačkoj u Sindelfingelu, pokraj Stuttgarta. Folkloraši će svoje plesačko umijeće pokazati i na gostovanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dječja folklorna grupa, u kojoj ima 26 mališana, ove godine sudjelovat će na Smotri dječjeg folklora u Tavankutu.

Pjevačka sekcija, koju vodi Vesna Čuvardić, najavljuje nastup na Festivalu pučkih korizmenih običaja u Osječko-baranjskoj županiji, te gostovanje na literarnoj večeri u Gunju. Sudjelovat će i u programima koje će organizirati HKUD „Vladimir Nazor", a gostovat će u Lemešu na Dužionici i u Bačkom Monoštoru na smotri Marijanske pučke pisme.

Uredništvo „Miroljuba", koje vodi Alojzije Firanj, i ove godine pripremit će četiri broja lista, planira se izdavanje monografije u povodu obilježavanja 75. godišnjice društva koju je „Vladimir Nazor" proslavio prošle godine. Planiran je i zbornik o aktivnostima društva od 1996. do 2011. godine, a za zbornik će biti korišteni tekstovi i fotografije iz „Miroljuba"«. Bit će pripremljena i bibliografija „Miroljuba".

Sportska sekcija okuplja šahiste, stolnotenisače i veslače, a pročelnik je Pavle Matarić. Zanimljivo je da će lađari, koji su se prošle godine po prvi put oprobali na Maratonu lađa na Neretvi, ove godine biti iznimno aktivni. Zajedničke pripreme počet će već u ožujku, jer ih čeka Drinska regata, Maraton lađa na Neretvi, veslanje Dravom, veslanje Dunavom i veslanje na Tisi. Kod šahista je u tijeku Memorijalnu turnir „Profesor Franja Matarić", dok stolnotenisači sudjeluju u općinskoj ligi i pripremaju se za Memorijalni turnir „Bakić Stipan" koji je najavljen za peti mjesec.

Klara Šolaja Karas, pročelnica Kluba ljubitelja biljaka „Za sreću veću", najavljuje da će pred Cvijetnicu biti održana Uskršnja izložba i razmjena biljaka. Za 8. listopad najavljen je Divojački vašar, stari običaj koji je ova sekcija oživjela prošle godine. Bit će organizirana i dva putovanja na sajmove cvijeća i jedno hodočašće.

Na sjednici Upravnog odbora HKUD-a „Vladimir Nazor" čula se primjedba kako obilježavanju značajne obljetnice -75 godina rada društva, u prosincu prošle godine nije bio nazočan nitko od dužnosnika gradske vlasti. Zaključak Upravnog odbora je da se gradskim čelnicima pošalje dopis u kojemu se ukazuje na žaljenje što na ovako važnom jubileju nije bilo dužnosnika lokalne vlasti.

Tekst: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima