Održana 10. redovita godišnja skupština KPZH „Šokadija“

Objavljeno: 01.02.2012. Pregleda: 44

Redovita godišnja skupština Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" i skromna interna svečanost u povodu deset godina rada održane su 20. siječnja 2012. godine, u prostorijama budućeg Šokačkog doma u Sonti. Predsjedavajući radnog predsjedništva, jedan od osnivača i prvi predsjednik udruge Mata Zec, pozdravio je sve članove, uz kratko prisjećanje na samo osnivanje „Šokadije". O radu u prvih deset godina govorio je sadašnji predsjednik udruge prof. Zvonko Tadijan, uz osvrt tajnika Igora Jakšića na aktivnosti u 2011. godini.

Osnivači Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" bili su: Mata Zec, Marin Šegrt, Dejan Bukovac, Svetlana Zec, Ivan Kozbašić, Kata Bukovac, Adam Vulić, vlč. Željko Augustinov, Mića Vidaković, Zoran Bukovac, Marija Tolarić, Tereza Bukovac, Gordana Kozbašić, Mario Jakšić, Marinko Bukovac, Stipan Tolarić i Vladimir Ivankov. Osnivačka skupština Udruženja održana je 22. siječnja 2002. godine u prostorijama MZ Sonta. Na skupštini su usvojeni naziv i Statut Udruženja, za prvog predsjednika izabran je Mata Zec, a pored njega u predsjedništvo su izabrani: tajnica Tereza Bukovac, rizničar Dejan Bukovac i članovi Ivan Zlatar i Zoran Bukovac.

„Prije svih čestitke je zaslužila skupina od 17 osnivača 'Šokadije', a osobito njezin lider i prvi predsjednik Mata Zec. Nije bilo lako u ono vrijeme i u onom ozračju osnovati udrugu s navedenom hrvatskom odrednicom u nazivu. Iako je demokracija već naveliko zakoračila na ove prostore, iako je usvojen Zakon o pravima nacionalnih manjina tadašnje SRJ, svijest ljudi se nije tako brzo promijenila. Rane od ratova iz devedesetih još uvijek su bile svježe, a podsvjesni strahovi vrlo jaki. No, 'Šokadija' je zaživjela, razvijala se, širila lepezu svojih djelatnosti, sve u svrhu očuvanja naše tradicije, našeg nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. S velikim zadovoljstvom možemo se osvrnuti na svoj rad i biti ponosni na njega. Ne raspolažemo ni velikim materijalnim sredstvima. Godišnji proračun nam je ovakav u posljednjih nekoliko godina, a druge institucije toliko dobiju samo za jednu manifestaciju. Ozbiljna sredstva posljednji put dobili smo kad smo kupili ovu kuću, a poslije toga smo se, najjednostavnije rečeno, snalazili. Malo od sponzora, malo od donatora, neke troškove smo pokrivali i sami, a u uređenje ovoga objekta uloženo je puno dragovoljnog rada naših članova i simpatizera", rekao je između ostaloga Tadijan.

U izvješću su pobrojana sva postignuća „Šokadije", odista ih je bilo puno, radilo se žestoko, no, pojedinci ni jednoga trenutka nisu isticani. U povodu desete obljetnice istaknute su samo dvije osobe. Umjetničkom slikom Hvaranke Ane Tudor nagrađen je Mata Zec, a zahvalnica za višegodišnju plodnu suradnju uručena je vlasniku poduzeća „Pre-print" iz Novoga Sada Stanku Krstinu. Poslije službenog dijela skupštine, članovi su deseti rođendan svoje udruge proslavili uz mali domjenak i veliko veselje uz svirku tamburaškog sastava „Šokadije".

Osnovna zadaća „Šokadije" je očuvanje i njegovanje bogate kulturne baštine podunavskih Hrvata - Šokaca, poglavito s područja Sonte. Ne želimo doživjeti sudbinu mnogih vojvođanskih mjesta koja su zapostavila zaostavštinu predaka, čiji su žitelji rasprodali i uništili svoje narodne nošnje i rukotvorine baka i prabaka, koji su prepustili zaboravu govor i običaje predaka i utopili se u bezličnu masu onih koji danas ne znaju tko su i što su. Sonta je selo čiji su žitelji, po riječima mnogih stručnjaka s područja lingvistike, uspjeli u najvećoj mjeri sačuvati izvornu šokačku ikavicu, koja je neknjiževni dijalekt hrvatskog jezika. Znatan doprinos očuvanju izvornosti daje „Šokadija" radom svih svojih odjela. Pjeva se i glumi isključivo na šokačkoj ikavici, a literarni i recitatorski odjel pored ikavice njeguju i hrvatski književni jezik. Folklorni odjel i pjevački zbor njeguju tradicijske pjesme i plesove u izvornom obliku, bez koreografskih zahvata koji bi  ih narušili u svrhu podilaženja jednom dijelu publike. Na svim nastupima Zajednica je isticala svoj puni naziv, uz jasne nacionalne i zemljopisne odrednice i uz geslo Šokadijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje. Najznačajniji projekt je kupovina stare kuće i njezino preuređenje u budući Šokački dom. Čelništvo udruge se nada da će ovaj objekt u budućnosti biti okupljalište svih onih kojima je „Šokadija" u srcu i duši.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Obaveštenje o kolačićima