HKUD Vladimir Nazor obilježio 86. rođendan godišnjim koncertom

Objavljeno: 16.12.2022. Pregleda: 54

Godišnjim koncertom, na kojem je prikazan rad svih sekcija društva, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor obilježilo je 86. obljetnicu. Za 86. obljetnicu tiskan je 100. broj Miroljuba, periodičnog glasila koje hrvatska udruga tiska od 1998. godine. Nazor je kao Hrvatsko kulturno društvo Miroljub osnovan 1936. godine i od tada neprekidno radi.

Doprinos blagu Hrvata u Somboru

Na rad u prethodnoj godini osvrnuo se predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić, koji je podsjetio da je Nazor u 2022. godini održao svoje najznačajnije manifestacije, aktivno su radili, sportaši, glumci, pjevači, nekoliko gostovanja u Hrvatskoj imala je folklorna skupina.„U Hrvatskom domu nastavu na hrvatskom jeziku redovito pohađa 16 učenika. U radu Nazor je imao financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Srbije, nekoliko pokrajinskih tajništava, Grada Sombora, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HNV-a i ZKVH-a“, kazao je Matarić.

„Da je moglo bolje, moglo je, da je trebalo više sudionika u manifestacijama, trebalo je. Zato vas pozivam da u ovom broju dođete na sve naše manifestacije. Mi druge nagrade nemamo osim vašeg pljeska, a kao udruga gostovat ćemo tamo odakle nam gosti dolaze“, kazao je predsjednik Nazora.

Jednoj od najstarijih hrvatskih udruga u Vojvodini na kontinuitetu, ustrajnosti i u lijepim vremenima, ali i u vremenima kada nije bilo lako imati natpis Hrvatski dom u centru Sombora, uputila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. „Prateći vaš rad, brojne sekcije i projekte ne može se ne primijetiti da u vašem Društvu postoji velika želja za očuvanjem tradicije, čuvanjem naše baštine, ostavljanjem tragova za unuke naših unuka i volja da se sve to uklopi u prostor i vrijeme u kojem živimo. Prije nekoliko godina ovdje smo zajednički pokrenuli nastavu na hrvatskom jeziku i drago mi je vidjeti da to i dalje traje“, kazala je Jasna Vojnić.

U nastavku svog obraćanja predsjednica HNV-a istaknula je da Sombor ima više od 7.000 Hrvata. „Mnogo je djece koja mogu igrati, svirati, glumiti, upisati nastavu na hrvatskom jeziku; više od tisuću onih koji bi večeras mogli biti s nama. Zašto se zaboravilo kakav je Sombor nekada bio, kako su se ljudi tako lako odrekli pune dvorane za prelo, kako se dozvolilo da samo nekolicina vuče ta kola za koja nas vrijeme jednom neće pitati gdje su zapela“, kazala je Vojnić i nastavila: „Odlučimo da će nam za 90. obljetnicu ova dvorana biti tijesna, da će dom koji imamo, a za kakvim mnoge udruge čeznu, vrvjeti od djece i mladih. Sve preduvjete smo dobili, novac možemo osigurati, ali o nama ovisi. Odlučimo da će se jedan elektor u IV. sazivu HNV-a i tri elektora u V. sazivu umnožiti na devet. Hvala svima koji su se i ovoga puta angažirali, koji su svoje vrijeme i talente stavili na raspolaganje zajednici, jer svaki naš uspjeh je i uspjeh Hrvatskog nacionalnog vijeća“, kazala je Vojnić i podsjetila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova na kojem je sudjelovao i Nazor i dobio sredstva za popravak krova. „Radovat ćemo se i kada Nazor budemo vidjeli na manifestaciji Bunjevci bez granica, na promociji Dužijance, Dužijanci malenih, Hrckovom maskenbalu. Sombor to može i svaki vid takve obostrane suradnje imat će veliku potporu“, kazala je Vojnić.

Četvrt stoljeća Miroljuba

Godišnji koncert otvorili su folkloraši spletom igara iz Šumadije, predstavili su se učenici koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, pjevači, glumci i na kraju ponovo folklor koji je večer završio efektnom izvedbom bunjevačkih plesova. Tijekom koncerta podnijeto je i detaljno izvješće o četverogodišnjem projektu digitalizacije arhivske građe Društva. „U ovoj godini opremili smo prostor u kojem se čuva naša arhivska građa i kupljen je dio opreme kako bi se građa čuvala sukladno propisima o arhivskoj građi. Kupljen je i uređaj za trajni smještaj digitaliziranih dokumenata, čime je osigurano trajno čuvanje digitaliziranih dokumenata i njihovih kopija“, kazala je voditeljica ovog projekta Marija Matarić.Više od 20.000 dokumenata, fotografija iz 86 godina duge povijesti ovog Društva, plakata pohranjeno je na serveru.

Sadašnji pjevački zbor ove godine obilježio je 20 godina djelovanja, a prema riječima pročelnice ove sekcije Vesne Čuvardić pjevački zbor bio je prva sekcija kada je Društvo osnovano 1936. godine. Tada je imalo oko 40 članova.

Sekcija koja je po broju gostovanja i osvojenih nagrada ove godine bila najuspješnija je dramska. Predstava Oporuka imala je 17 gostovanja u Srbiji i Hrvatskoj, članovi dramske sekcije su se ovom predstavom plasirali na Festival tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine, a s mnogih gostovanja vratili su se s priznanjima.

Miroljub, Nazorovo periodično glasilo, objavio je 100. broj. Prvi broj tiskan je 1998. godine, četiri godine prije nego što su Hrvati dobili status nacionalne manjine u Srbiji. List kontinuirano izlazi 25 godina. „Petnaest suradnika koji su dali značajan prinos u prvih 25 godina u ovom jubilarnom broju govore o svojoj suradnji s Miroljubom i značaju našeg lista. Miroljub su do sada uređivala tri urednika: Josip Zvonko Pekanović, Matija Đanić i ja. Vrijeme je sada da Miroljub preuzmu drugi, novim idejama i vizijama našeg lista“, kazao je urednik Alojzije Firanj.

Godišnjem koncertu nazočio je konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina, v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković, voditelj Podružnice Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru Petar Tokić, dekan Somborskog dekanata vlč. Josip Štefković, dužnosnici Grada Sombora, predstavnici udruga iz Osijeka i Sombora.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima