Održan godišnji koncert HKUPD-a Stanislav Preprek

Objavljeno: 16.12.2022. Pregleda: 41

Svečani godišnji koncert HKUPD-a Stanislav Preprek održan je 3. prosinca 2022. godine u maloj dvorani Spensa u Novom Sadu kojim je ujedno obilježena deseta obljetnica postojanja i rada Ženske pjevačke skupine te udruge. U okviru programa izvedeno je 20 skladbi. Preprekov zbor je nastupio pod ravnanjem Dobrivoja Jankovića, a u dijelu programa pratili su ih i specijalni gosti večeri – veteranski tamburaški orkestar Tamburaškog centra Cveta Sladić Čiča iz Novog Sada pod ravnanjem Zorana Bugarskog Brice. Također, publika je imala priliku pogledati i monodramu Sretan rođendan u izvedbi amaterske glumice i pjesnikinje Branke Dačević.

Ženska pjevačka skupina udruge već deset godina crpi i nadahnjuje svoj repertoar pjesmama iz Srijema, Slavonije, Baranje, Posavine, Podravine, Zagorja, Međimurja, Dalmacije i drugih krajeva. Osim nastupa u Srbiji, gostovali su i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Ljubav prema glazbi

Ivanka Horvatić je od samog početka članica ove Ženske pjevačke skupine. Kako kaže, na početku ih je bilo šest, dok je na ovom koncertu nastupilo 14 članica. „Kada se osvrnem, ova godina je bila malo bolja nego prethodna. Ipak, u nadi smo i očekivanju boljih vremena. Postoji vječiti problem s prostorijama, stalno nam obećavaju, ali tko zna kad će to biti, a mi idemo starije, a ne mlađe – to je još veći problem. Nije bilo lako okupljati se deset godina bez prostorija, ali uspijevamo održati probe jednom tjedno. Amateri smo, ali jako volimo ovo, a upravo ljubav je i najvažnija jer na ovaj način njegujemo hrvatsku narodnu baštinu“, istaknula je Horvatić.

Kontinuitet u radu

Predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac osvrnuo se na značaj kontinuiteta u radu zbora. „Kada danas nešto traje deset godina, to sigurno i vrijedi. Naša Ženska pjevačka skupina nije samo opstala nego je i rasla u kvaliteti. Prezadovoljni smo što smo u ovim uvjetima uspjeli održati tu skupinu. Ona je nastupala, putovala svake godine na barem jedno putovanje, plus godišnji koncert i još jedan ili dva nastupa u gradu ili negdje po Vojvodini. Gdje god da su bile plijenile su energijom i kvalitetom izvedbe. Ženska pjevačka skupina je nešto što na najbolji način promovira ovu udrugu, jednostavno ona je jedno od naših obilježja“, naglasio je Tkalac.

Realizaciju koncerta pomogli su Grad Novi Sad, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima