Hrvatsko kulturno društvo u osnutku „Ljuba“ organiziralo svečanost

Objavljeno: 19.02.2014. Pregleda: 34

Marindan Ljuba2014-2Povodom obilježavanja blagdana Marindana, Hrvatsko kulturno društvo u osnivanju „Ljuba“ organiziralo je 8. veljače 2014. godine, u seoskom Domu kulture, prvu svečanost i priredbu, na kojoj su bili nazočni predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i mnogobrojni gosti iz Srijema. Gosti iz Ljube, Šida, Sota, Erdevika i Srijemske Mitrovice predstavili su se svojim igrama i skladbama, a bili su to: HKD „Šid“, HKC „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice, KUD „Branko Radičević“ iz Erdevika, Slovačko prosvjetno društvo iz Erdevika i u svojstvu domaćina HKD u osnivanju „Ljuba“.

Ovo mlado društvo u osnutku imalo je želju ugostiti svoje prijatelje iz ostalih mjesta u Srijemu i na taj način učvrstiti suradnju i prijateljstvo. „Ovaj nam susret puno znači, kako samo upoznavanje s članovima ostalih udruga u Srijemu, tako i sam nagovještaj da ćemo još više produbiti našu suradnju. Nadamo se da će uskoro doći do ponovnog susreta, a mi već u skorije vrijeme planiramo osnivanje pomlatka u našem društvu, jer već imamo dosta zainteresirane djece“, istaknula je predsjednica HKD „Ljuba“ Marijana Petrović.

Inicijativa za održavanje ove manifestacije potekla je od Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje je pružilo punu potporu osnutku još jedne nove hrvatske udruge. „Večeras sam osobito radostan, jer imamo u osnutku još jednu novu hrvatsku udrugu, a to je HKD 'Ljuba'. Nisam ni znao da u Ljubi živi blizu 30 posto Hrvata, što svakako nije zanemariv broj i drago mi je što smo došli u jedan trend, da su se ljudi Hrvati u Srijemu oslobodili i krenuli u skoro svim mjestima gdje žive Hrvati osnivati hrvatske udruge. Smatram da je to jako važno, jer osnutkom udruga čuvaju svoj identitet i kulturnu baštinu. HNV dijelom i postoji radi udruga i to je jedan od segmenata kojima se bavimo. Mi ćemo HKD-u 'Ljuba' pružiti svu potrebnu pomoć, od same tehnike, zatim pri registriranju udruge i upućivanju na razne natječaje za dodjelu financijskih sredstava, pa čak i do povezivanja s ostalim udrugama u Vojvodini i Hrvatskoj. Sve resurse koje imamo u HNV-u ustupamo njima kako bi se društvo od samog početka postavilo na zdrave noge“, istaknuo je Andrej Španović, dopredsjednik DSHV-a i član IO HNV-a zadužen za kulturu.

Marindan Ljuba2014Također, predstavnici HNV-a istaknuli su veliki značaj osnivanja hrvatskih udruga i nagovijestili pomoć u svim segmentima. „Financijski problemi su uglavnom prisutni u svim segmentima života, a tako i u udrugama. Udruge se ne mogu same organizirati i zato smatram da je potpora HNV-a ovdje itekako potrebna. Osnivanjem hrvatske udruge vidimo kako strah koji je bio prisutan kod Hrvata ovdje u Srijemu nestaje i dobro je da su nacionalne zajednice koje su bile izolirane, ali koje su čuvale svoj identitet unutar svojih obitelji i crkve, odlučile svoju tradiciju, kulturu i običaje sada prezentirati i široj društvenoj zajednici, kako bi svi oni shvatili da Hrvati i dalje žive ovdje i da se nisu asimilirali, kao i da su ponosni na to što jesu“, izjavio je vijećnik HNV-a Zlatko Načev.

Gosti su mogli uživati u skladbama tamburaškog orkestra HKD „Šid“, nošnjama, izvedbama koreografija gostujućih udruga i domaćina, a nakon svečanosti organizirana je igranka i druženje. Ljubljani su bili prepuni dojmova te večeri, sretni i radosni što su po prvi put imali prigodu organizirati svečanost koja će prerasti u tradicionalni događaj u ovom mjestu.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima