Igranka „kraljaca“ u rumskom HKPD-u „Matija Gubec“

Objavljeno: 07.03.2019. Pregleda: 39

kraljci u RumiPostoji jedan običaj po kome su Hrvati iz Rume jedinstveni i na koji su posebno ponosni, a prakticira se na blagdan Sveta tri kralja. Smatra se da je običaj star koliko i tamošnje HKPD Matija Gubec osnovano 1903. godine. U pitanju su kraljci. Na spomenuti blagdan, neoženjeni mladići tzv. kraljci, posebno odjeveni za tu priliku (sa šeširima ukrašenim novogodišnjim ukrasima), nakon misnog slavlja u crkvi, obilaze obitelji u Rumi i okolnim mjestima i pjesmom Narodi nam se Kraljnebeski javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Domaćini tada kraljce čašćavaju suhim kobasicama, vinom, novčanim i drugim darovima. Od sakupljenog novca kraljci tjedan dana kasnije organiziraju igranku u prostorijama Društva. Igranka kraljaca jedna je od najposjećenijih igranki u organizaciji udruge i na njoj se okupi najveći broj mladih. Tako je bilo i 11. siječnja 2019.

 

 

 

 

 

 

Foto: facebook stranica Župa Uzvišenja svetog križa Ruma

Organizatori – mladi

Igranka počinje kada se u prostoriji pogase sva svijetla. Tada kraljci svečano otvaraju bačvu vina pjevajući pjesmu Narodi nam se Kralj nebeski. Župnik ovom prigodom blagoslovi prostorije Društva, a gosti se poslužuju darovima koje su kraljci prikupili prilikom obilaska obitelji.

„Ovaj običaj se u Rumi održava desetljećima. Prema etnološkim istraživanjima o kojima je nedavno bilo riječi, navodno nigdje drugdje u Srbiji se ne prakticira takav običaj. Zbog toga smo posebno ponosni. Održavanje kraljaca iznimno je važno za nas, jer su ga preuzeli mladi koji se svake godine pridružuju u sve većem broju“, kaže predsjednik udruge iz Rume Zdenko Lanc.

Potpora radu udruge

Igranci kraljaca je prvi puta prisustvovao i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota. HKPD Matija Gubec je jedna od najstarijih udruga Hrvata u Vojvodini koja je, unatoč problemima 90-ih godina prošloga stoljeća, opstala i nastavila svoj rad.

„To svima šalje jasnu poruku da bez obzira na tešku situaciju koja je zadesila Srijem devedesetih godina i velikim migracijama koje su se tada desile, ljudi ostaju na ovom području. Mi kao Republika Hrvatska i ja kao njen predstavnik prepoznajemo i podupiremo ovakve projekte. Svojim dugogodišnjim aktivnostima i kontinuiranim radom, hrvatska udruga iz Rume dokazuje da Hrvati na ovim prostorima nastavljaju svoj život njegujući dugogodišnju tradiciju. Ovo su mjesta gdje oni trebaju ostati. Zato je, kako moje prisustvo, kao i prisustvo rumskog župnika Ivice Ćatića na ovoj manifestaciji veoma bitno. Našim prisustvom dajemo potporu i ohrabrujemo naše ljude“, poručio je Bakota.

Nastavljači tradicije

Jedan od kraljaca bio je Franja Benčić: „Član sam ove udruge već duži niz godina i jedan sam od kraljaca. Dok sam bio dijete, kraljci su dolazili u našu kuću i pjevali. Meni je to ostalo urezano u sjećanju kao lijep događaj. Oduvijek sam želio da jednog dana i ja sudjelujem u tome i želja mi se ostvarila“.

Dejan Nagl nastavio je tradiciju svog djeda i oca, koji su u mladosti također bili kraljci:

„Želja mi je da jednoga dana prenesem ovaj lijepi običaj svojoj djeci. Posebno mi je drago što se u ovo vrijeme okupljamo u udruzi i što se družimo. U svakoj kući koju posjetimo, otpjevamo pjesmu, a od ukućana dobijemo po kobasicu, vino, rakiju i novčani dar. Nakon obilaska svih kuća, sedam dana se družimo u prostorijama udruge, te potom organiziramo igranku. Tada se okupi najveći broj mladih, a svake godine sve nas je više“.

Upravo zbog svoje specifičnosti, u rumskom Gupcu se nadaju da će ovaj običaj ući u katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima