Protekla 2018. godina i planovi nekoliko udruga iz Srijema

Objavljeno: 07.03.2019. Pregleda: 31

Nikola JurcaSlijede rezultati rada nekoliko srijemskih udruga kulture zabilježeni tijekom 2018. godine. U pitanju su: HKPD Matija Gubec iz Rume, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina te HKPD-a Tomislav iz Golubinaca.

Gubec: Rad s najmlađima

Godina 2018. je, prema riječima tajnika HKPD-a Matija Gubec iz Rume Nikole Jurce, bila jedna od uspješnih u radu njihovog Društva. Godinu će pamtiti po uspješnim nastupima Velikog tamburaškog orkestra kako u svom gradu, tako i u drugim mjestima Srbije i Hrvatske. Organizirali su dva cjelovečernja koncerta u Rumi na kojima su pored njihovog Velikog tamburaškog orkestra (koji čini okosnicu rada ove udruge), nastupili i njihovi dugogodišnji prijatelji, članovi KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša. Također su sudjelovali i na manifestaciji hrvatskih udruga iz Srijema Srijemci Srijemu, koja je prošle godine održana u Zemunu, kao i na redovitom susretu Društava Matija Gubec u Sotinu. Ono na čega su posebno ponosni je to što su pojačali rad sa svojim najmlađim članovima, s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

„Povodom Nove godine organizirali smo radionicu na kojoj su djeca izrađivala novogodišnje ukrase, kojima su kasnije ukrašavali dvoranu naše čitaonice. Na naše zadovoljstvo, odazvao se veliki broj djece, čak i više nego što smo očekivali, tako da planiramo rad s njima nastaviti i ubuduće. Uskoro ćemo organizirati mačkareu kojima će u najvećem broju biti uključeni najmlađi. Uspostavili smo kontakte s nekim udrugama van Vojvodine i ove godine planiramo putovati u Niš kod prijatelja iz udruge Široko. Trudimo se održavati što bolje kontakte s drugim srijemskim udrugama. Istaknuo bih izuzetno dobru suradnju s udrugama iz Šida, Zemuna, Surčina i Petrovaradina, kaže Jurca.

Stalni problem u radu udruge jest odliv članova tamburaškog orkestra za koje je teško naći adekvatne zamjene.

„Kako bi se stvorio jedan kvalitetan član tamburaškog orkestra potrebno je vrijeme, mnogo truda i talenta. U našoj udruzi godinama radi škola tambure, koja uvijek ima do 10 polaznika. Veliki tamburaški orkestar se uvijek popunjava od polaznika škole tambure. Međutim, jedno vrijeme smo imali situaciju da nekoliko članova orkestra nisu mogli nastupati, a neki su i napustili orkestar. Tijekom ove godine nastojat ćemo ponovno aktivirati neke od bivših članova orkestra“, kaže Jurca.

Dodajemo i to da je u 2019. godinu udruga ušla s novim vodstvom. Za čelnog čovjeka koncem 2018. godine izabran je Zdenko Lanc, dugogodišnji član udruge.

Fischer: Prvi veći projektiKatica Naglic

Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina najmlađa je hrvatska udruga u Srijemu. Djeluju u tri područja: glazbi, literaturi i primijenjenoj umjetnosti, a u cilju očuvanja svoje kulturne baštine i nacionalnog identiteta. Lanjska godina im je bila godina u kojoj su ozbiljno krenuli u realiziranje prvih većih projekata.

„Prethodnu godinu obilježilo je izdavanje reprinta knjige Surčin kroz povijest autora vlč. Marka Kljajića, dopredsjednika udruge. Ovo izdanje je dopunjeno s pojedinim dokumentima, odjecima u javnosti prva dva izdanja, nagradama koje je knjiga dobila kao i razvoju naše udruge u prve dvije godine. Autor knjige vlč. Kljajić je u 2018. godini dobio nagradu za životno djelo u području književnosti na Danima hrvatske knjige i riječi u Subotici. Na Badnji dan je izašla iz tiska i zbirka radova članova literarne sekcije pod nazivom Srijemska rapsodija, kaže predsjednica udruge Katica Naglić.

Organizirali su večeri posvjećene hrvatskim književnicima iz Srijema te izložbe starih ručnih radova iz bakinih ormana.

„Ovim radovima predstavili smo se na štandu na Sajmu nacionalnih manjina Složni mozaik Srbije na što smo ponosni. Važne su nam i održane kreativne radionice gdje naše članice mogu učiti nove vještine, a započeli smo s izradom narodnih nošnji. Značajni pomak u prošloj godini bio je predstavljanje naše udruge i naše kulturne baštine na manifestacijama izvan hrvatske zajednice kao što su Bojčinsko kulturno leto i Gospojinski festival ljubavi i vina u organizaciji Općine Surčin, kao i na Juhorskom oku u Sevojnu.“

Velikim uspjehom za Hrvate u Surčinu, predstavnici udruge smatraju što su prošle godine na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće imali 2 elektora, te sada imaju jednog vijećnika iz njihovog mjesta. U 2019. godini radit će i dalje na započetim projektima kao i podizanju kvalitete rada.

„Župnik Marko Kljajić već uveliko radi na knjizi Rodovi katoličkih prezimena u Surčinu. Knjigu planiramo izdati u drugoj polovici godine. Nastavit ćemo s organiziranjem tematskih literarnih večeri i posebno se veselimo večerima hrvatskih pisaca za djecu. Organizirat ćemo kreativne radionice na kojima će se učiti tkanje i vez. Nastavit ćemo s izradom narodnjih nošnji. Planiramo nabavku nekih muzičkih instrumenata i ozvučenja, kao i sate obuke sviranja i pjevanja, kako bi u rad udruge, mogli uključiti i veći broj mladih.“

A kao važan pomak u svom radu, navode što su već početkom 2019. godine započeli rad na prikupljanju podataka i evidenciji nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Surčinu i Srijemu, u suradnji s drugim udrugama i ZKVH-om.

Vlatko CacicTomislav: Karnevalska suradnja

HKPD Tomislaviz Golubinaca već godinama svoj rad usmjerava na organiziranje manifestacija. Na prvom mjestu to su Golubinačke Mačkare, koje iz godine u godinu organizacijski napreduju.

„Želja nam je da ove godine na Mačkarama koje će biti održane 23. i 24. veljače 2018., ugostimo i naše prijatelje iz karnevalskih gradova Srbije: Leskovca, Pančeva, Vrnjačke Banje, Beograda, Rakovice i Šapca. U tim gradovima smo se i mi predstavili. Očekujemo da uđemo u organizaciju svjetskih karnevalskih gradova, jer smatramo da naše Mačkare kako u organizacijskom smislu tako i po kvaliteti, to i zaslužuju. Naš drugi tradicionalni kulturni događaj je manifestacija Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara, koja je prošle godine nešto skromnije organizirana. Održali smo i godišnji koncert na kojem smo predstavili sve ono što smo tijekom godine radili. Nismo uspjeli gostovati u inozemstvu, ali smo uspjeli organizirati sve planirane aktivnosti“, kaže predsjednik udruge Vlatko Ćaćić.

Kao jednu od novina u radu, izdvajaju koreografiju koju izvodi mješovita skupina starijih i mlađih članova udruge, a koja prikazuje običaj Golubinačkih svatova. Također, oformljena je i recitatorska-dramska sekcija, koja već sada na pojedinim nastupima, izvodi igrokaze. Okosnicu Društva čini tamburaški orkestar koji aktivno radi i nastupa na raznim festivalima, u okviru financijskih mogućnosti.

„Planovi za 2019. godinu su ambiciozni ali i oni zavise od financijskih sredstava. Redovito apliciramo na natječaje pokrajinskih tajništava, HNV-a, Veleposlanstva Hrvatske i Općine Stara Pazova, od kojih dobivamo podršku za naš rad. Želja nam je da se suradnja s njima nastavi i ubuduće, na obostrano zadovoljstvo“, zaključuje Ćaćić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima