II. Tambura Instrumental Festival u Subotici

Objavljeno: 29.04.2015. Pregleda: 86

Tambura instr festival2015-2Subotica je 24. travnja 2015. godine još jednom potvrdila svoj ugled koji ima u svijetu tamburaške glazbe. Naime, tog je dana u subotičkoj Gradskoj knjižnici održano Međunarodno natjecanje solista i komornih sastava II. Tambura Instrumental Festival koji su skupa organizirali Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice i Glazbena škola u Požegi (Republika Hrvatska). Prvo izdanje festivala održano je prošle godine u Požegi, a ove godine domaćin je bila subotička udruga Festival bunjevački pisama.

Na natjecanju su sudjelovali učenici glazbenih škola te članovi glazbenih udruga iz Srbije (Muzička škola Subotica, Muzička škola Petar Konjović iz Sombora, ŠOMOV Bela Bartok iz Ade, ŠOMOV Petar Konjović iz Bečeja, Muzička škola Jovan Bandur iz Pančeva, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice i UG Tamburaši Novi Sad) i Hrvatske (Glazbena škola Požega, Glazbena škola Alberta Štrige iz Križevaca, OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova i Glazbena škola Jan Vlašimsky iz Virovitice).

Tambura instr festival2015-1Natjecanja su održana u nekoliko dobnih kategorija i na dvama instrumentima – prim-bisernica i bas-prim brač, a od ove godine po prvi puta i u kategoriji komornih sastava. Uvedena je još jedna novina, a to je da su sudionici nastupali u dvjema glazbenim kategorijama – klasičnoj i folklornoj. Pred međunarodnim žirijem svoje umijeće predstavilo je stotinjak glazbenika dobi od 12 do 24 godine, od čega 40 solista. Oni su, kako je pokazao broj bodova koji su dobili od žirija, pokazali visoku razinu muziciranja na svojim instrumentima.

Tambura instr festival2015-4Članica organizacijskog Odbora Festivala Mira Temunović smatra kako je tambura još jednom pokazala i dokazala da se na njoj „može svirati sve“. „Zadovoljni smo razinom sviranja kako solista tako i komornih orkestara. Komorni sastavi su deficitarni te smo ih od ove godine uveli u natjecanje. Mislimo da je dobro da se promovira i podupre i ovaj oblik muziciranja“, kaže Temunović.

Nastavnik tambure u glazbenoj školi u Valpovu Danijel Čehajić navodi kako je festival u Subotici još jedna manifestacija koja na dobar način pridonosi popularizaciji tambure. „Tambura je instrument koji može parirati svim ostalim instrumentima koji se uče u glazbenim školama. Veseli me ova suradnja između organizatora iz Subotice i Požege. Na ovaj način možemo i razmijeniti iskustva, povećavati količinu literature te osnažiti struku. S druge strane, mladima puno znači upoznati jedni druge, čuti nešto novo, kao i usporediti znanje“, kaže Čehajić.

Grand Prix
Svi pobjednici po kategorijama natjecali su se za Grand Prix Festivala. U kategoriji solista Grand Prix je osvojio
Dominik Milošević iz Valpova, a u kategoriji komornih sastava to priznanje pripalo je Komornom sastavu Glazbene škole iz Požege.

Profesor tambure u Muzičkoj školi Jovan Bandur iz Pančeva i član žirija Mihajlo Jović ističe važnost suradnje između kolega iz Srbije i Hrvatske. „Jako mi je drago što smo počeli surađivati s kolegama iz Hrvatske. Načini sviranja i prilaska glazbi ovdje i tamo su vrlo bliski. Mi se nalazimo na jednom malom dijelu ‘svijeta’ gdje se svira na ovakav tradicionalan način i mislim da bismo to trebali sačuvati. To je prepoznatljiv zvuk. A i izvedba učenika koje sam imao priliku čuti je odlična“, kaže Jović.

Tambura instr festival2015-3Ravnatelj Glazbene škole Požega Veljko Valentin Škorvaga kaže kako je cilj ovog festivala proširiti granice djelovanja rada svih onih koji uče tambure na umjetničkoj razini. „Nastojimo dobiti što širu bazu za što kvalitetnije umjetničko obrazovanje mladih glazbenika. Subotica je idealno mjesto da se u njoj festival održava jer tu ima puno dobrih tamburaša. Miru i Vojislava Temunovića iz HGU Festival bunjevački pisama znam već dugi niz godina i znao sam da će ta udruga biti dobar partner u organizaciji ovoga festivala. Na ovaj način spajamo dvije regije u kojima se tambura najviše svira – Slavoniju i Vojvodinu. Ovo je druga godina festivala i imamo dobre rezultate, ne moramo se stidjeti pred kolegama koje predaju neke druge instrumente“, kaže Škorvaga.

Plan organizatora je, kako ističe Škorvaga, u festival idućih godina uključiti i tamburaše iz drugih zemalja gdje se tambure sviraju. Treći Tambura instrumental festival bit će održan dogodine u Požegi, a 2017. domaćin će mu ponovno biti Subotica, odnosno ovdašnja HGU Festival bunjevački pisama koja je, prema mišljenju gostiju, odradila odličan posao glede organizacije subotičke premijere ovog međunarodnog natjecanja.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima