Tradicionalni susret hrvatskih kulturnih udruga „Srijemci Srijemu“ u Rumi

Objavljeno: 30.04.2015. Pregleda: 35

Srijemci Srijemu2015-HKCSrijem-1Na tradicionalnoj manifestaciji Srijemci Srijemu, održanoj 25. travnja 2015. godine u Rumi, predstavili su se članovi osam hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema i gostujući folklorni ogranak HKC Bunjevačko kolo iz Žednika. Manifestacija je otvorena nastupom domaćina dječjeg orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume, a potom su se šarolikim kulturno-umjetničkim programom predstavile i ostale hrvatske kulturne udruge iz Srijema: folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog društva Ljuba koreografijom Divan je kićeni Srijem, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice koreografijom Banatsko nadigravanje, HKD Šid običajima Gibaračkog kirbaja. Gledatelji su mogli uživati u skladbama zbora DHM Zemun i ZHZ Ilija Okrugić iz Zemuna, te klape HKPD Jelačić iz Petrovaradina i skladbama tamburaških orkestara HKPD Tomislav iz Golubinaca. Ocjena, gotovo svih nazočnih, je da se prikazanim programom sudionika mogao vidjeti vidan napredak i da Srijemci ozbiljno shvaćaju svoju misiju očuvanja hrvatskog identiteta i kulturne baštine.

Srijemci Srijemu2015-4Osim mnogobrojne publike te večeri kako iz Rume tako i iz ostalih gradova u Srijemu i Vojvodini, manifestaciji su nazočili i visoki predstavnici hrvatskih institucija i medijskih kuća, kao i predstavnici lokalnih samouprava u Srijemu. Na samom početku manifestacije, sve nazočne pozdravio je i uputio riječi podrške predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, koji je tom prilikom istaknuo da je manifestacija Srijemci Srijemu nastala kao rezultat zajedničkog rada svih srijemskih hrvatskih udruga, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, na čiju inicijativu je i počelo prije tri godine održavanje ovakvog tipa manifestacije: „Pokazali smo jedno zajedništvo, kao i da zajedničkim naporima možemo pokazati ovako dobre rezultate. Ova manifestacija ja iznimno važna jer je Srijem u najspecifičnijem položaju u odnosu na hrvatsku zajednicu u ostalim mjestima u Vojvodini. Hrvatska zajednica ima svoje osobitosti. Tako negdje Hrvati mogu uživati samo kulturna prava, negdje i kulturno-politička, uporabu hrvatskog jezika itd. Važno je da pripadnici hrvatske zajednice slobodno ostvaruju svoja prava, da sudjeluju u radu kulturnih udruga, da slušaju informativni program na hrvatskom jeziku, čitaju naše pisane medije, kao i da tamo gdje postoji pravo na službenu uporabu jezika to pravo i ostvaruju. Ova manifestacija samo potvrđuje da su teška vremena iza nas i da se ona neće vratiti, a na nama je da radimo k boljitku.“

Srijemci Srijemu2015-P.Skrobot-2Nazočne je pozdravio i domaćin, predsjednik HKPD Matija Gubec iz Rume Pavle Škrobot, koji je tom prigodom zahvalio Hrvatskom nacionalnom vijeću, predstavnicima lokalne samouprave općine Ruma koji su financijski pomogli održavanje manifestacije, svim sudionicima, hrvatskim kulturnim udrugama i medijskim kućama – Radio televiziji Vojvodini i Hrvatskoj riječi. Bilo je vidno da su se Srijemci ohrabrili i da uživaju u svemu onome što rade čime jasno pokazuju svoju volju i želju da očuvaju svoj hrvatski nacionalni identitet, kulturu, običaje, tradiciju. To su pokazali kvalitetnim izvedbama šarolikog kulturno-umjetničkog programa: plesom i skladbama.

Prelijepe dojmove s manifestacije ponijeli su skoro svi nazočni: „Prezadovoljan sam onim što sam večeras vidio. Mislim da naše udruge veoma dobro rade. Manifestacija Srijemci Srijemu je dobar put ka kojem treba ići hrvatska zajednica u Srijemu. Mi se trebamo otvarati i što češće predstavljati većinskoj zajednici. Ovakve manifestacije trebaju ići tomu da se mi otvorimo i da se šira javnost upozna s našim radom,“ istaknuo je Zlatko Načev član IO HNV-a zadužen za kulturu.

Osim NIU Hrvatska riječ, program manifestacije prenosila je i Radio televizija Vojvodina. Attila Marton, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV-a, također je bio na manifestaciji: „Radio televizija Vojvodina prati i ovu manifestaciju kao i sve ostale manifestacije svih manjinskih zajednica u Vojvodini. Drago mi je što smo u situaciji da možemo svojim radom pridonijeti očuvanju identiteta hrvatske zajednice u Vojvodini. RTV već godinama ima program na hrvatskom jeziku i nadam se da ćemo sljedeće godine popraviti kvalitetu i kvantitetu programa manjinskih zajednica.“

Ocjena i ostalih uzvanika bila je da je na manifestaciji predstavljen izuzetno dobar presjek onoga što hrvatske udruge rade u Srijemu. „Ovakve manifestacije su jedan od načina da se ljudima pošalju i poruke mira jer su u kulturnu djelatnost uključeni i svi ostali stanovnici koji žive na prostoru Vojvodine i Srijema. Ovo je jedan od najboljih načina prevladavanja nekih tenzija, razlika, nasljeđa iz prošlosti. Kako bismo mi dobro surađivali svatko od nas mora odraditi svoj dio zadatka, kako Veleposlanstvo Republike Hrvatske, tako i Hrvatsko nacionalno vijeće, a tako i hrvatske udruge. To je jedno tijelo koje jedino može funkcionirati ako međusobno koordiniramo i ako svaki dio napravi svoju ulogu. Hrvatska država će uvijek stajati uz hrvatska društva i davati im svu potrebnu pomoć“, izjavio je Gordan Markotić, veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu.

Srijemci Srijemu2015-HKDSid-5

Osim dobrih ocjena kvalitetno odrađene organizacije manifestacije kao i programa sudionika, konstatacija nazočnih je da su pojedine točke hrvatskih kulturnih udruga doista dosegle profesionalnu razinu. Ono što je oduševilo mnoge te večeri jest da je broj djece prisutnih u sekcijama hrvatskih udruga iz godine u godinu sve veći. Sigurno je da će dojmovi biti još ljepši iduće godine, kada će se manifestacija Srijemci Srijemu održati u Petrovaradinu u organizaciji HKPD Jelačić, gdje će se ponovno predstaviti hrvatske kulturne udruge iz Srijema.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima