In memoriam: mr. Đuro Lončar (1928.-2013.)

Objavljeno: 15.06.2013. Pregleda: 104

Djuro Loncar portreU subotu, 15. lipnja 2013. u 8,30 u subotičkoj gradskoj bolnici poslije kraće bolesti preminuo je prof. Đuro Lončar, predavač Ekonomskog fakulteta u mirovini. Rođen je u Čonoplji 22. travnja 1928., u bunjevačkoj obitelji poljodjelca i bravara Martina, i kućanice Marije. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a Trgovačku akademiju u Somboru. Kao dijete bio je član dramske sekcije Bunjevačke kasine u Čonoplji, a poslije rata Hrvatskog kulturnog društva „August Šenoa“ u Čonoplji, sve do 1950. kada odlazi na studij u Beograd. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1955., a magistrirao 1967. Najprije se zaposlio u HI „Zorka“, zatim kao profesor u Ekonomskoj školi u Subotici, a od 1961. radi na Ekonomskom fakultetu kao asistent, viši stručni suradnik te stručni savjetnik. Autor je većeg broja radova objavljenih u stručnim časopisima. Na fakultetu je obavljao veći broj funkcija.

Djuro LoncarNakon odlaska u mirovinu 1990. bavio se sastavljanjem biografija, istraživao je povijest rodnog sela, a članke je objavljivao u Subotičkoj Danici, Miroljubu i Klasju naših ravni. Bio je član Znanstveno-istraživačkog odjela HKC-a „Bunjevačkog kolo“, Hrvatskog akademskog društva i Pučke kasine 1878, te suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Dijelove svoje biblioteke i arhive darovao je Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katoličkom institutu „Ivan Antunović“.

Komemoracija prof. Đuri Lončaru održat će se u ponedjeljak, 17. lipnja 2013. godine, u 9 sati u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (Harambašićeva 14, Subotica), a sprovod će biti istoga dana u 14 sati na mjesnom groblju u Čonoplji.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima