HKD „Šid“ na manifestaciji „Deca deci“ u Beogradu

Objavljeno: 13.06.2013. Pregleda: 41

Sidjani u Beogradu2013Najmlađa folklorna skupina Hrvatskog kulturnog društva „Šid“, sudjelovala je 2. lipnja 2013. godine na proslavi Međunarodnog dana djeteta na manifestaciji „Deca deci“ u Beogradu. Ova manifestacija održava se već osam godina zaredom u organizaciji Židovske općine Beograd s osnovnom idejom da se djeci različitih nacionalnih manjina, kao i djeci ometenoj u razvoju, omogući druženje, te da se uklone barijere koje postoje kod odraslih. Manifestacija pokraj socijalnog i zabavnog ima i humanitarni karakter, jer djeca različitih nacionalnih manjina imaju priliku posjetiti Beograd i predstaviti svoju kulturu ne samo ostalim sudionicima, nego i građanima Beograda.

Manifestacija je održana na Trgu Republike i ispred Beoizloga, nakon čega se druženje nastavilo u dvorištu beogradske sinagoge, a potom u dvorani Židovske općine. Ovogodišnji sudionici bila su kulturno-umjetnička društva: KUD „Jednota“ - Slovaci iz Šida, KUD „Ivan Kotljarevski“ - Rusini iz Bikić Dola, KUD „Đura Kiš“ - Rusini iz Šida, HKD „Šid“ - Hrvati iz Šida, Humanitarna organizacija „Hleb života“ - Romi iz Beograda, Folklorni ansambl „Sandžak“ iz Novog Pazara, Mađarski kulturni centar „Népkör“ - Mađari iz Subotice, zatim gosti iz Zrenjanina, Asocijacija Rumunja iz Banatskog Novog Sela i u svojstvu domaćina „Lira folklor“ - Srbi iz Beograda.

Poslije izvedenog programa mali Šiđani su imali prigodu prošetati Kalemegdanom, posjetili su Etnografski muzej, nakon čega su se svi skupa družili.

Manifestaciju su podržali, pokraj Općine Stari grad i svjetske humanitarne židovske organizacije, i finalistice Prvog glasa Srbije Saška Janković i Sanja Dimitrijević, koje su zajedno s djecom otpjevale nekoliko pjesama. Mali Šiđani su se vratili prepuni dojmova, sa željom da i nagodinu sudjeluju na ovoj manifestaciji.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima