IPA projekt Lemešana i Bikićana počeo „Prelom bez granica“

Objavljeno: 06.03.2012. Pregleda: 39

prelo bez granica 2012HBKUD „Lemeš« je 10. i 11. veljače gostovao u Bikiću tj. Bácsbokodu u Mađarskoj, u okviru realizacije IPA programa ovih dvaju pobratimljenih mjesta.

Kako bi došlo do realizacije ovog programa prethodio je dug i mukotrpan rad s obiju strana granice. Ideja o ovakvom obliku suradnje rodila se još prije dvije godine, kada je Lemeš dobio novo vodstvo. U vodstvo sela izabrani su mladi ljudi puni energije, entuzijazma i novih ideja. Na čelo je sela došao Aleksandar Vidaković. Urađen je projekt za prekograničnu suradnju koristeći pobratimstvo s Bikićem. Nije bilo teško dogovoriti se sa susjedima, ali su birokracija i razne pravne prepreke činile da sve ne ide po planu. Napokon, pred kraj 2011. godine dobiveno je zeleno svjetlo i moglo se početi s realizacijom IPA programa.

Riječ je o 48.000 eura iz IPA fonda i još 10.000 eura koje je osigurala Općina Sombor. U toku 19 mjeseci realizirat će se manifestacije u kojima će sudjelovati kulturno-umjetničke udruge, nevladine organizacije, učenici osnovne škole i sportaši iz obaju sela.

Desetog veljače Lemešani su krenuli put Bikića. Tamo su ih čekali prijatelji iz hrvatske manjinske samouprave sela i uprava sela na čelu s predsjednikom Lászlóom Kovácsem. Poslije tople dobrodošlice i razmjene darova, pogledali su izložbu starina, koja je bila priređena u Domu kulture, a poslije je opširnije predstavljen IPA program na hrvatskom i mađarskom jeziku.

prelo bez granica 2012-2Lemešani su se predstavili pučkom komedijom Marjana Kiša „Stipanova princeza". Ovo je djelo pretrpjelo manje jezične korekcije kako bi publika bolje razumjela događaje na sceni. Glumci su to odlično odradili jer većina njih govori mađarski, što je i publika cijenila pokazujući gromoglasnim pljeskom. Nakon predstave uslijedilo je druženje uz glazbu i ples do ranih jutarnjih sati. Sljedeća večer bila je rezervirana za Veliko bunjevačko prelo pod geslom „Prelo bez granica". Folklorni odjel HBKUD-a „Lemeš" predstavio se spletom bunjevačkih plesova pod nazivom „Kad zasvira tamburica jasna", čiju koreografiju potpisuje Tamara Brkić. Domaćini su na scenu postavili živu sliku starinske sobe i prela nekada. Djeca iz Bikića aktivno su sudjelovala u ovoj slici. Gosti iz Pečuha, udruga „Tanac", pokazala je okupljenim gostima svoje umijeće u plesu. Poslije kulturno-umjetničkog programa goste je zabavljao tamburaški sastav „Vizin" iz Pečuha.

Prelo je održano u sportskoj dvorani pred puno uzvanika, uz dobru glazbu, dobru hranu, piće i ples. Hrvatska samouprava sela Bikić, kao i uprava sela bili su izuzetni domaćini. Ovom dvodnevnom manifestacijom službeno je počela realizacija IPA programa i dogovoren je sljedeći značajniji susret u Lemešu za Lemešku dužijancu.

Tekst i fotografije: Lucia Tošaki

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima