Istureni odjel tambure i u Monoštoru

Objavljeno: 27.03.2017. Pregleda: 44

odjel tamburePrigodnim nastupom mladih glazbenika, monoštorskim školarcima i njihovim roditeljima predstavljen je odjel tambure Glazbene škole Petar Konjović iz Sombora. Sin Marine Marijanović ima sedam godina i đak je prvak. Pažljivo je ispratio koncert tamburaša iz somborske škole i odmah odlučio da bi i on volio biti tako vrstan glazbenik. Ne protivi se ni mama Marina, pa će tako njen đak prvak iduće godine biti učenik glazbene škole i to u Monoštoru. Još nekoliko mališana i njihovih roditelja zainteresirano je za upis, a koliko će ih konačno i biti znat će se nakon ankete koja će biti provedena u školi. Ova inicijativa rezultat je napora Hrvatskog nacionalnog vijeća da se u monoštorskoj osnovnoj školi otvori istureni odjel tambure, i to na hrvatskom jeziku.

Prvi korak

„Zadovoljna sam što je jedan takav prijedlog stigao u našu školu i dajemo potporu toj ideji“, kaže ravnateljica Glazbene škole Petar Konjović Milena Despotović. „Znamo da je djeci koja žive na selu teško dolaziti do Sombora u glazbenu školu, jer to traži putovanje koje i košta i traje. Ovdje u Monoštoru rekla bih da ima talentirane djece. Poklopilo se i da jedna naša profesorica, koja bi mogla predavati i tamburu i solfeđo, živi u Monoštoru, tako da ima i mogućnosti i dobre volje. Ovo naše predstavljanje prvi je korak k realizaciji te zajedničke ideje. Na koncu, za otvaranje odjela potrebna je suglasnost Pokrajinskog tajništva za obrazovanje. S obzirom na to da je riječ o individualnoj nastavi, nije potrebno mnogo djece, već samo okvirni broj, kako bismo znali koliko bi to bilo sati“.

Otvaranje isturenog odjela u Monoštoru novi je iskorak i za glazbenu školu, s obzirom na to da bi Monoštor bio prvo selo gdje bi istureni odjel bio formiran.

„Ima škola istureni odjel u Odžacima i takav način nastave tamo funkcionira već četiri godine, ali u selima do sada nismo otvarali odjele. Najidealnije je da učenici budu drugog i trećeg razreda redovne škole, ali ukoliko bude zainteresiranih i u starijim razredima, bit će primljeni. U idealnom slučaju taj odjel bio bi otvoren iduće školske godine, a u drugoj varijanti godinu dana kasnije“, kaže ravnateljica somborske glazbene škole.

Na upit može li škola ispoštovati zahtjev HNV-a, a to je da se nastava odvija na hrvatskom s prilagođenim programom, ona odgovara potvrdno. Postoji profesorica koja može satove držati na hrvatskom, a škola je spremna i nastavni program prilagoditi specifičnostima koje se odnose na hrvatsku glazbenu tradiciju.

Interes postoji

Ravnateljica škole u Monoštoru Marija Mrgić kaže kako ova škola ne može osigurati kadar za ovaj istureni odjel, ali zato može ustupiti svoj prostor za nastavu.

„U ovisnosti o broju djece mi ćemo ustupiti jednu ili više učionica za nastavu. Mogu reći da su se mnogi roditelji već interesirali za glazbeni odjel i ono što nas čeka je anketa među djecom i roditeljima. Anketni listići su stigli u Monoštor, mi ćemo ih podijeliti roditeljima, a nakon izjašnjavanja s roditeljima koji žele upisati djecu bit će organiziran roditeljski sastanak, kako bismo se upoznali s načinom na koji je planirano organiziranje ove nastave. Spremni smo i radujemo se ovoj suradnji“, kaže Mrgić.

Promociji Glazbene škole Petar Konjović prisustvovala je i dopredsjednica HNV-a za Sombor Snežana Periškić, koja je istaknula da su razgovori o otvaranju odjela u Monoštoru u tijeku. „Satovi bi se održavali dva puta tjedno po pol sata tambure i dva puta tjedno po 45 minuta solfeđa. Naš je cilj da što više mladih privučemo, jer tambura je dio baštine hrvatskog naroda na ovim prostorima. Za sada, i prije ankete, već imamo petero zainteresiranih učenika“, kaže dopredsjednica HNV-a.

Podsjetimo, ovo je drugi projekt ovoga tipa iniciran od HNV-a. Naime, od jeseni u osnovnoj školi u Sonti postoji tamburaški odjel na hrvatskom jeziku, kao istureni odjel Glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima