IV. Festival voća u Tavankutu

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 49

Festival voca Tavankut2014-2-mČetvrti festival voća u Tavankutu bio je organiziran 25. listopada 2014. godine, a na njemu su se osim tavankutskih voćarskih zadruga mogle vidjeti i prerađevine od voća, poput prirodnih sokova od jabuke, domaća rakija, tavankutsko vino Liza te proizvodi organske proizvodnje. Naravno, neizbježan je bio i štand suvenira od slame po kojima su Tavankućani posebno prepoznatljivi. Posjetitelji su u revijalnom dijelu obilaska štandova mogli degustirati i po akcijskim cijenama kupovati izložene proizvode.

Festival voca Tavankut2014-7-m„Dobrodošli u Tavankut gdje je jabuka kruh, a slama umjetnost“, riječi su dobrodošlice predsjednice Tavankutskog festivala voća, Lidije Sarić.

Manifestaciju posvećenu predstavljanju gospodarskih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina i proizvoda starih zanata Tavankuta otvorila je pomoćnica pokrajinskog tajnika za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost spolova, zadužena za oblast ravnopravnosti spolova Anita Beretić. „Ovaj festival voća jeste mlada manifestacija, ali pokazuje ogroman kapacitet. Vjerujemo da će Vojvodina i vojvođansko selo krenuti naprijed i da će se ovakvim skupovima i manifestacijama, po cijeloj Vojvodini pokazati koliki joj je potencijal“, rekla je Beretićeva, koja je istaknula da je Tavankut primjer dobre prakse, koja pokazuje da povezivanje različitih udruga, dobra suradnja i otvorenost za lokalnu zajednicu može biti od koristi.

Festival voca Tavankut2014-5-mAnita Beretić je pohvalila Tavankut jer koja god manifestacija da se organizira uvijek su prisutni i Mjesna zajednica, Osnovna škola, kulturno-umjetnička društva i Crkva. „Evo, i voćari su se uključili, a to je recept koji je dobitni! Vjerujem u filozofiju da moć uspjeha jača kada se dijeli s drugim, a ne kada se zadržava za sebe. To je Tavankut prepoznao i to je uspjeh njegova rada“, pojasnila je.

O ciljevima festivala, ali i stvaranju brandova Tavankuta govorio je Ladislav Suknović, član organizacijskog odbora festivala: „Cilj festivala je da povezivanjem i edukacijama voćara utječemo na razvoj tehnologije voćarstva, a kulturnim manifestacijama doprinesemo jačanju identiteta našeg kraja i bolje vidljivosti turističkih potencijala u cilju razvoja ruralnog turizma. Tavankut je postao poznat kao selo koje spaja gospodarstvo i kulturu, a kroz dva branda – jabuku i umjetnost u tehnici slame, će vidljivost i prepoznatljivost Tavankuta ostaviti obilježje na kulturnom i turističkom tržištu koje naša udruga sve sigurnije osvaja.“

Festival voca Tavankut2014-6-m

Festival voca Tavankut2014-4-mGosti festivala bili su učenička zadruga iz Zagrebačke županije, Udruga žena „Sremice“ iz Pećinaca i Slovačka nacionalna manjina iz Našica (Hrvatska). U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi HKPD „Matija Gubec“ s tri sekcije – tamburaškom, pjevačkom te folklornom.

Festival su organizirale tavankutske voćarske zadruge, „Voćko“ i „Voće“ Tavankut s drugim tavankutskim institucijama – Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame, Osnovnom školom „Matija Gubec“, te Hrvatskim kulturno prosvjetnim društvom „Matija Gubec“.

Tekst: I. D.
Fotografije: City TV

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima