U Hrvatskom domu u Somboru održana Smotra amaterskih dramskih društava

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 35

Smotra dramskeSO2014-SomborHKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora bio je domaćin i organizator V. Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava, koja je u Hrvatskom domu održana 24. i 25. listopada 2014. godine. Prikazane su četiri predstave, a po ocjeni Davida Kecmana Dake najbolja predstava je Ljubičice KPD-a „Jedinstvo – Egyseg“ iz Bajmaka.

Ovogodišnju smotru otvorili su domaćini – dramska sekcija „Nazora“ premijerom predstave Šepa, koja je rađena po tekstovima Šepa Antuna Karagića i Naše i vaše Matije Poljakovića u adaptaciji Ljiljane Markovinović, koja je i redateljica predstave. Zanimljivo je redateljsko rješenje u ovoj predstavi gdje su glumci, sudionici audicije, u gledalištu, pa je radnja sa scene proširena i na prostor gdje je publika.

Zvonimir Lukač iskusni je glumac, a u Šepi je u dvostrukoj ulozi. „Glumim dva potpuno različita lika, ali nadam se da ću brzom transformacijom prebaciti se u drugi lik, jer sam u drugom činu sam na sceni od početka do kraja“, kaže Lukač. Iskusna glumica je i Klara Oberman kojoj je dodijeljena uloga bake, ali ona na audiciji ne samo da zastupa svoju unuku, već se i sama želi pred žirijem pokazati kroz pjesmu i ples. Komedija Šepa, komad je u dva čina. U prvome je glumačka audicija, jer da bi predstava uopće bila odigrana, moraju se odabrati glumci. U drugom dijelu, komičnom zapletu i razotkrivanju bračnog nevjerstva kumovala je jedna obična šepa – kapa.

Audicija za glumce u središtu je priče i u nagrađenoj predstavi Ljubičice kazališta iz Bajmaka. Komične situacije nastaju kada sudionice na audiciji, bez obzira što je riječ o ulozi statistica, do angažmana žele doći upotrebljavajući sve svoje ženske čari, što ravnatelja kazališta dovodi do ludila.

Smotra dramskeSO2014-BelisceAmatersko kazalište „Belišće“ iz Belišća izvelo je komediju Fadila Hadžića Ljubavni ultimatum starog gospodina u režiji Ivice Koprivnjaka. Tipična je to komedija u kojoj je ljubavna priča isprepletena sa satiričnim prikazom današnjih društvenih vrijednosti. „Mislim da je u današnje vrijeme najpametnije okrenuti se smijehu i razonodi. Gledatelje je najteže nasmijati, jer danas svi kukamo, žalimo se kako nam je teško i nikom nije do nekog smijeha“, kaže Koprivnjak.

Smotra dramskeSO2014-PrelogZa komediju su se odlučili i gosti iz Preloga pokraj Čakovca. Njihova „Priločka amaterska scena“ prikazala je Nagradnu igru Božidara Glavine u režiji Dejana Novaka. Priča se odvija u obiteljskom domu u kome je suprug dominantna ličnost, koja neprestano kontrolira svoju ženu.

Po ocjeni selektora Davida Kecmana Dake ovogodišnja smotra bila je u znaku dobrih epizodnih uloga. „Ovo je pohvala epizodistima, jer se vidi glumac, u epizodi, bravuri. Onome tko nosi glavnu ulogu duž čitave igre jeste teško, jer treba razvijati lik, ali u epizodi, koja traje svega tri, četiri minuta glumac pokazuje dar, umijeće i iskustvo“, kazao je Kecman. Po njegovoj ocjeni najbolje epizodne uloge iznijeli su Antun Kovač i Tatjana Bošnjak za uloge u predstavi Šepa. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Tatjana Kapor za lik Tamare u predstavi Ljubičice.

Smotra dramskeSO2014-Bajmak„Nije na ovoj smotri bilo velikih ženskih likova, svi su nekako bili rascjepkani, pa sam zato gledao s više strana pokazano umijeće, metamorfoze koje su došle do potpunog izražaja. Bila je to epizodna uloga, ali je prerasla u lijep ženski lik“, riječi su kojim je Kecman obrazložio priznanje dodijeljeno Tatjani.

Najboljim glumcem proglašen je Ivica Beretić, za ulogu ravnatelja kazališta također u predstavi Ljubičice. „Vidi se umijeće, istrajnost, briga o svakom pokretu. Igra i kada je u sjeni drugih glumaca“, naveo je Kecman u obrazloženju za ovu nagradu. No, nisu to jedina priznanja koja je osvojila predstava iz Bajmaka, jer su Ljubičice dobila priznanje i za najbolju predstavu u cjelini. Glumci iz Bajmaka nagrade koje su osvojili posvetili su svom preminulom redatelju Zoltanu Baraciušu, koji je postavio ovu predstavu, ali bez koga rade posljednje tri godine. „Mi smo samo iskoristili ono što smo tijekom mnogih godina rada s njim naučili“, kazao je Beretić. Zanimljivo je i da je Tatjana Kapor za istu ulogu u istoj predstavi nagrađena i prije 16 godina. Dva dana, četiri predstave, ali šteta je što je ovu smotru pratilo malo gledatelja.

Tekst i fotografije: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima