Iz povijesti „Dužijance" (VII.)

Objavljeno: 23.08.2021. Pregleda: 45

duzijanca 2000 30 07 21 11 46 56U fokusu današnjeg nastavka ove kolumne su godine nakon ujedinjenja gradske i crkvene Dužijance do posebne, 2011. godine. 
Dužijanca ima ustaljeni tijek, a obogaćivala se i novim sadržajima. Središnjoj Dužijanci u nedjelju prije Velike Gospe prethode dva svečana dana. Na improviziranom salašu na gradskom trgu u petak nakon predstavljanja bandaša i bandašice počinje tamburaška večer i izbor naj-ljepših parova bandaša i bandašice koje bira žiri. 

U subotu je svečana pjevana Večernja na kojoj je prisutan i gost biskup koji će sutra, na dan Dužijance, predvoditi misno slavlje. Propovijeda katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić, a pjevanje predvodi Katedralni zbor Albe Vidaković. Na Večernjoj bandašica i bandaš prinose krunu, tj. simbol Dužijance te godine izrađenu u tehnici slame, a nakon službe polažu se vijenci od žita na bistu Blaška Rajića pokraj Gradske kuće. Slijedi Skupština risara na bini na Trgu kada risari uživo pokazuju publici kako su se pogodili s gazdom za ris. Počinje veselje u kojem sudjeluju gosti, folklorne skupine, domaće i iz inozemstva. Godine 2008. subotnji je program obogaćen nastupom grupe 4 asa iz Hrvatske, na Stadionu malih sportova. Rajko Dujmić, Vlado Kalember, Alen Islamović i Jurica Pađen su prvi puta u svojoj karijeri održali zajednički koncert u našem gradu u okviru programa Dužijance, a predgrupa im je bio subotički Perpetuum mobile. Najznačajnija novina te godine je Dužijanca malenih, koja se od tada redovito organizira.
U nedjelju ujutro je ispraćaj iz „kolijevke Dužijance" – crkve sv. Roka, kada bandašica i bandaš s prigradskim bandašima i bandašicama i najljepšim parovima predvođenim kraljicama župe sv. Roka, kreću u povorci prema katedrali. Nakon što kraljice otpjevaju pjesmu, formira se kolona s karucama na čijem čelu je okićena kruna od žita. Povorku ispred katedrale dočekuju katedralni župnik, mons. Stjepan Beretić s domaćinima Dužijance.
Slijedi svečana misa zahvalnica na kojoj propovijeda gost biskup. Primjerice, 2002. je gost bio kardinal Vinko Puljić, 2003. je svetu misu predvodio beogradski nadbiskup i metropolit, predsjednik BK Srbije i Crne Gore msgr. Stanislav Hočevar, 2006. pomoćni biskup đakovački i srijemski, mons. Đuro Hranić, godine 2007. gost je bio umirovljeni washingtonski nadbiskup kardinal Theodore McCarrick u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Srbiji mons. Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom i biskupom domaćinom mons. dr. Ivanom Pénzesom. Na platou pored katedrale misu je 2008. predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica, 2009. je predvoditelj slavlja pomoćni vrhbosanski biskup Pero Sudar, a 2010. godine kardinal Vinko Puljić. 
Za prinos darova mladi u nošnjama na oltar donose vino, vodu i kruh od roda pšenice, a glavni i prigradski bandaši i bandašice prikazuju simbole – krune svojih dužijanci. Misa zahvalnica završava svečanom pohvalnicom Tebe Boga hvalimo te euharistijskim blagoslovom. 
Nakon euharistijskoga slavlja formira se svečana povorka od katedrale do središnjeg gradskog trga do kojega najprije pješice prolaze ugledni gosti na čelu s biskupom gostom. Na trg pristižu konjanik s barjakom Dužijance i ostali konjanici na paradnim konjima, risari i risaruše, gostujuća i domaća kulturno-umjetnička društva. Djeca iz dječjeg vrtića Marija Petković iz Subotice prvi put su u povorci sudjelovala 2006. godine.
Bandaša i bandašicu na trgu dočekuje gradonačelnik i predsjednik Organizacijskoga odbora Dužijance, bandašica predaje gradonačelniku kruh od novoga brašna blagoslovljenog na misi zahvalnici, dok bandaš domaćinu salaša predaje vijenac od novoga žita. Program na gradskome trgu završava zajedničkom zdravicom i Velikim bunjevačkim kolom. 
Popodne toga dana bandašica i bandaš sa župnikom župe sv. Roka, preč. Andrijom Anišićem i predsjednikom Organizacijskoga odbora Dužijance, polažu cvijeće i vijenac od žita na grob mons. Blaška Rajića. 
Na dan Dužijance, u nedjelju navečer se održavalo bandašicino kolo u dvorištu kerske župe, a na gradskom trgu je prvi puta priređeno 2008. godine kada se okupilo više od pet tisuća ljudi koji su pljeskom prekidali govor banjolučkog biskupa Franje Komarice. Predsjednik Organizacijskog odbora od ove godine je Davor Dulić, a nakon 2004. godine bio je Grgo Kujundžić.
Dužijanca 2010. godine bila je posebna i po tome što su bandaše i bandašice u kolijevci Dužijance svojim dolaskom prvi puta počastili ovogodišnji gosti, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te domaći biskup Ivan Pénzes, u čijoj su nazočnosti bili župnik Andrija i predsjednik Organizacijskoga odbora Dužijance 2010. Davor Dulić.
Jedno od redovitih događanja u okviru Dužijance su i književne večeri koje je organizirao Književni klub Miroljub pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. U okviru književnih večeri dodjeljivana je i Antušova nagrada onima koji na različite načine šire kulturu i ljepotu hrvatskog naroda – bunjevačkog roda, a tom prigodom su i objavljivani rezultati natjecanja u aranžiranju izloga. Antušova nagrada je 2008. godine, nakon što je 17 godina bila dodjeljivana pod tim imenom, preimenovana u nagrada Ivan Antunović, budući da anonimni darovatelj više nije davao sredstva za nagrade.
Izložba S Božjom pomoći također se tradicionalno organizira u sklopu Dužijance, kao i sazivi Prve kolonije naive u tehnici slame koju organizira HKPD Matija Gubec u Tavankutu i izložbe u vestibilu Gradske kuće s prethodnih saziva.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima