„Paorsko veče“ u Vajskoj

Objavljeno: 20.08.2021. Pregleda: 51

Paorsko večeU organizaciji HKU-a Antun Sorgg iz Vajske prošle subote održano je prvo Paorsko veče. U pitanju je zamjena za Šokačko veče koje se ranije ove godine nije moglo održati zbog covid epidemije. Budući da su mjere popustile, a u želji za druženjem i zabavom, u udruzi su došli na ideju u Šokačkoj kući, koja ima i terasu-ljetnikovac, napraviti zabavnu večer.
A otkuda naziv Paorsko veče? Budući da se večer održava u srpnju, članovi udruge su istraživali po selu jesu li mještani u prošlosti imali poslije žetve kakvu zabavu? Zabava i balova je bilo tijekom jeseni i zima, nazivali su ih raznim imenima, po onom što se u to vrijeme radilo, ali ih nakon vršidbe nije bilo. No, svaki gazda koji je u ono vrijeme imao vršalicu, za svoje radnike poslije vršidbe u dvorištu pripremao je čast, zabavu. Vajska je selo zemljoradnika, ratara, selo paora i na brzinu su se usuglasili kako će ovo okupljanje nazvati Paorsko veče.

A subotnja zabava je uspjela. Unatoč kiši. Plesali su sudionici uz zvuke tamburaškog sastava Ruže i po kiši i po blatu, baš kao pravi paori. Kao predjelo serviralo se kruha i masti sa solju i sitnom crvenom paprikom, a za večeru je bila prasetina i pilići s ražnja.
„Ovom prigodom želim zahvaliti Krunoslavu Šimunoviću što nam je omogućio ovakvu večeru. Jedno prase je darovao, a cijelo popodne je pekao piliće na ražnju, što nije nimalo lagan posao“, rekao je predsjednik Udruge Mladen Šimić.
Ova večer je bila i svojevrsni oproštaj od župnika vlč. Vinka Cvijina, a članovi udruge su mu se zahvalili na svemu što je učinio za Udrugu, a učinio je puno toga.
„Od samoga početka bio je uz nas, bodrio nas, pomagao nam savjetima, mudrim poticajnim riječima, ustupao nam svoje prostorije za sastanke. Želimo mu mnogo sreće na njegovom daljnjem putu i radu. Znajte da ćete uvijek imati posebno mjestu u našim srcima“, rekao je Mladen Šimić.
Bila je ovo prigoda i za promociju Šokačke kuće. Naime, mnogi gosti su ovom prigodom po prvi puta bili u tom objektu i imali su samo riječi hvale.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima