Izložba radova članova Hrvatske likovne udruge „CroArt“

Objavljeno: 20.12.2014. Pregleda: 47

Izlozba CroArt 12-2014-1Treće likovno događanje Hrvatske likovne udruge „CroArt“, izložba radova njenih članova otvorena je 16. prosinca 2014. godine u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Na izložbi su svoje radove predstavili Ruža Tumbas, Cilika Dulić Kasiba, Cecilija Miler, Ružica Miković – Žigmanov, Olga Rajković, Katica Szöllősi, Kata Šetrov, Eva Horváth Uzon, Nela Horvat, Slobodan Zovko, Kristijan Sekulić, László Kelcs, Sándor Kerekes, Tomislav Marjanović, János Nagypásztor, Jakov Makaji, Divna Lulić Jovčić, Marta Peštalić, Ildikó Monus, Josip Kler, Miodrag Boroš i Anđelka Dulić.

Otvarajući izložbu djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katarina Čeliković je svoje izlaganje započela spoznajom kako se nalazimo u mjesecu koji nas diže iznad zemaljskog, a prema nebeskom uzvišenom. „Oni koji to čine slikom ispunjavaju ponajprije svoju potrebu za dizanjem sa zemlje, iz prašine, stvaraju neku novu stvarnost po kojoj se čovjek prenosi svojim htjenjima i snovima. Što će nastati od platna, bijeloga, praznoga, tko će prepoznati, u čemu vidjeti svoje želje, nade ili možda prepoznati staro iskustvo. Ruke i boje stvaraju novi svijet – u koji ćemo umjetnički postupak i pravac staviti neka odluče likovni kritičari, povjesničari umjetnosti. A mi ćemo večeras pokušati odgovoriti na jedno drugo pitanje. Može li slika biti sama sebi dovoljna? I odmah odgovoriti. Samoća nije primjerena čovjeku, ni slika kao plod čovjekova duha nije sama sebi svrhom, niti sama za sebe stvorena. Ona se nudi oku ljudskom i zove nas, gledatelje, poziva na razgovor“, istaknula je između ostalog Katarina Čeliković.

Izlozba CroArt 12-2014-2Glavni pokretač svih događaja u svezi s Hrvatskom likovnom udrugom 'CroArt', predsjednik Upravnog odbora Josip Horvat u kraćim crtama je izložio sve što je prethodilo finalnoj postavci radova koji su nastali u minulom razdoblju. „U pitanju je skupna izložba svih naših članova koja se održava uvijek koncem prosinca, u vrijeme adventa. Svi ovi radovi su nastali tijekom protekle godine u raznim prigodama i zato ova izložba obuhvaća razne teme i tehnike kojima su slike rađene. Na ovoj izložbi su prikazani i radovi koji nisu do sada izlagani, a nastali su na likovnim radionicama i kolonijama u Vojvodini i inozemstvu, ili u kućnoj radinosti članova naše udruge. Ukupno dvadeset i dvoje članova 'CroArta' i naših gostiju sudjeluje u ovoj izložbenoj postavci radova nastalih tijekom protekle 2014. godine. Žao mi je što naša najstarija članica Ruža Tumbas zbog slabijeg zdravlja i svojih godina nije mogla nazočiti otvorenju naše skupne izložbi, ali bit će još izložaba i prilika“.

Ali zato je druga po starosti članica „CroArta“, Cilika Dulić Kasiba (82) prisustvovala svečanom otvorenju i u kraćoj izjavi iznijela svoje dojmove. „Ovoga puta sam izložila tri svoje slike, na temu svatova, Dužijance i blagdana Duhova. Jako sam zadovoljna što smo ponovno u prilici prikazati javnosti naše radove, osjećam se dobro i nekako sam skinula jedan teret s mene. Godine su me malo stigle, ali se ne dam i slikam dalje. Imam volje za stvaranje, i ponekad jedva čekam započeti s radom na novoj slici.“

Kao i svaki puta Hrvatska likovna udruga „CroArt“ je otvorenje izložbe radova svojih članova obogatila i prigodnim kulturnim programom u kome je učenica Dona Karan recitirala, a članovi udruge „Festival bunjevački pisama“ odsvirali nekoliko popularnih glazbenih numera.

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ (D. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima