ZHB „Tin Ujević“ iz Beograda proslavio sedmu obljetnicu djelovanja

Objavljeno: 19.12.2014. Pregleda: 40

ZBH Tin Ujevic2014Slaveći sedmu obljetnicu od osnutka udruge, Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ priredila je 12. prosinca 2014. godine u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu kulturnu manifestaciju koja je ponudila likovne, književne, glazbene i filmske sadržaje. Nazočne je pozdravio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Marin Knezović. UK Parobrod je ugostio izložbu Suvremeni hrvatski slikari koja je vlasništvo Likovnog kruga Pohižek iz Zagreba (Sesvete), a čini je 37 slika.

Kako se mjesec dana prije navršilo 59 godina od smrti Tina Ujevića, pjesnika, čije ime nosi beogradska udruga, a koji je znatan dio svog života (oko 10 godina) proveo u Beogradu, priređena je i književna večer u spomen na ovog velikana pisane riječi. Dramski umjetnik Aleksandar Alač je nadahnuto govorio Ujevićeve stihove, prikazan je i dokumentarni film Spomenak, koji govori o Tinu, a u ovom dijelu večeri sudjelovao je i povjesničar Milutin Dedić, brat pjevača Arsena, govoreći malo poznate detalje iz života Tina Ujevića iz njegova života u Beogradu. Zapažen nastup imao je prof. Ivan Ljuba, svirajući na klaviru skladbe Beethovena i Chopina.

Predsjednik ZHB „Tin Ujević“ Stipe Ercegović ovom je prigodom podsjetio na važnost da se pripadnici hrvatske manjine na ovom području, u što većem broju, upišu u posebni birački popis te zajednice. Također, Ercegović je prezentirao i jedan humanitarni projekt koji je inicirao dr. Mihajlo Balić, podrijetlom iz Splita, zaposlen kao liječnik u beogradskoj Hitnoj pomoći. Naime, u Srbiji živi 1.115 Hrvata starijih od 85 godina, a u Beogradu njih 352. Ideja je da se iz evidencije članova udruge, pronađu svi Hrvati iz spomenute kategorije, te da im se ponudi dodatna medicinska pomoć u vidu obilaska od strane liječnika.

Večer je nastavljena uz domjenak i glazbu nezaobilaznog člana udruge za ovakve prilike i fešte, klavijaturiste Nenada Neše Labora. Među gostima su bili predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu, generalni tajnik Marjan Sabljak i savjetnica Pavica Pirija, zastupnica u Skupštini Grada Beograda Dunja Figenwald te liječnik Marjan Huljić.

Ovu manifestaciju je pomoglo i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Tekst i fotografija: Hrvatska riječ (H. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima