Izložba „Kalupi za trukovanje“ u subotičkoj Gradskoj suvenirnici

Objavljeno: 25.04.2016. Pregleda: 55

Kalup trukovanjeIzložba Kalupi za trukovanje i njihovi otisci otvorena je 18. travnja 2016. godine u Galeriji Gradske suvenirnice u Subotici. Izložbu su zajednički organizirali Gradski muzej Subotica, Kemijsko-tehnološka škola iz Subotice i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

Izlozba trukovanje2016 1„Ideja za ovu izložbu nastala je prošle godine u Tavankutu, kada su u Galeriji prve kolonije naive u tehnici slame u okviru manifestacije Noć muzeja bili izloženi drveni kalupi za trukovanje i motivi šlinga iz zbirke HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. U realizaciji izložbe sudjelovale su učenice prvog i četvrtog razreda Kemijsko-tehnološke škole iz Subotice, obrazovnog profila modelar odjeće, koje su na sekciji bilog veza primijenile starinske motive s trukova na suvenire od tekstila. Izloženi su i tradicijski odjevni predmeti, uporabni predmeti u kućanstvu, te suvremeni odjevni predmeti ukrašeni na starinski način – haljine dizajnerice Sande Benčik i kravate Karoline Ostrogonac“, kaže autorica izložbe i profesorica u Kemijsko-tehnološkoj školi Kata Suknović.

Izlozba trukovanjeSU2016 1Sastavni dio izložbe čine i motivi šlinga iz zbirke HKPD-a Matija Gubec i kalupi (pečati) za trukovanje (otiskivanje motiva na platno), s njihovim otiscima koji su iz privatnih zbirki iz Tavankuta s početka XX. stoljeća. Osim autorice, na otvorenju izložbe govorile su i etnologinja iz Gradskog muzeja u Senti Ágnes Nagy Abonyi, te etnologinja i profesorica na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici Judit Raffai.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima