„Divan je kićeni Srijem“ – godišnji koncert HKC-a „Srijem – Hrvatski dom“

Objavljeno: 23.04.2016. Pregleda: 34

Divan je kiceni Srijem2016 1U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, 17. travnja 2016. godine, u srijemskomitrovačkom kazalištu Dobrica Milutinović održan je godišnji koncert pod nazivom Divan je kićeni Srijem. Na ovom koncertu HKC Srijem – Hrvatski dom predstavio je široj javnosti rad svojih sekcija i sve ono što su članovi te hrvatske udruge naučili tijekom godine. Prema ocjeni predsjednika Krunoslava Đakovića, članovi Društva su tijekom protekle godine vrijedno radili uvježbavajući stare i nove koreografije, nastupali su i putovali, a najintenzivnije pripreme članova udruge su uvijek upravo pred njihov godišnji koncert koji označava i početak sezone.

„Imamo nove planove, a neke projekte smo već pokrenuli. U okviru naše udruge radi mali tamburaški orkestar, a od nedavno smo angažirali dirigenta Josipa Jurcu iz Rume kako bi te male tamburaše što stručnije osposobio. Uvježbavat ćemo nove koreografije, učvršćivati suradnju s ostalim udrugama. Početak je sezone, planova je mnogo kao i gostovanja, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji“, istaknuo je Đaković.

Osim članova sekcija HKC-a Srijem – Hrvatski dom, na redovitom godišnjem koncertu predstavili su se i gosti Mitrovčani, Ukrajinsko društvo za njegovanje ukrajinske kulture Kolomejka, s kojima hrvatska udruga iz Srijemske Mitrovice ima dugogodišnju uspješnu suradnju: „Uspješno surađujemo duži niz godina. Neki od naših igrača plešu u hrvatskoj udruzi, a neki od njih su i naši članovi. Naša suradnja je od velikog značaja, jer imamo isti cilj i radimo skupa na očuvanju kulture nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima. Svakako da je suradnja važna i zbog druženja i zbog mladih ljudi. Moramo si međusobno pomagati i ovoj djeci prenijeti bogato kulturno nasljeđe i utkati im svijest koliko je važno njegovati svoju tradiciju i kulturu“, istaknuo je Nikola Ljahović, predsjednik ukrajinskog Društva.

Publici su se svojim recitacijama predstavili i učenici koji pohađaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u ovom srijemskom gradu, a uspjeh u daljnjem radu hrvatskoj udruzi u Srijemskoj Mitrovici poželio je i zamjenik gradonačelnika Zoran Miščević, kao i dopredsjednik HNV-a za Srijem Andrej Španović.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima