Izložba „S Božjom pomoći – Ris i Takmičenje risara“ u Gradskom muzeju

Objavljeno: 30.07.2018. Pregleda: 46

izlozba s Bozijom pomoci 2018Tradicionalna izložba S Božjom pomoći koja se redovito održava u okviru programa subotičke Dužijance ove godine obrađuje dvije teme – Ris i manifestaciju Takmičenje risara a može se pogledati u Gradskom muzeju u Subotici. Organizatori izložbe su Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović u suradnji s Gradskim muzejom.
Temu izložbe odredila je činjenica da se ove godine obilježavanja 50 godina od održavanja prve gradske Dužijance (1968.), kada se prvi puta organiziralo Takmičenje risara kao sastavni dio programa Dužijance. Izložba je multimedijalna i ima za cilj fotografijama, autentičnim predmetima i filmom o risu prikazati žetvene radove u prošlosti, manifestaciju Takmičenje risara i druge sadržaje vezane uz temu postava. Autori izložbe su etnologinja Bojana Poljaković-Popović i Marinko Piuković.

Vrijednost i nužnost rada

U ime Gradskog muzeja Subotica nazočne je na otvorenju pozdravila Mirjana Rodić, koja je naglasila značaj višegodišnje suradnje između te ustanove kulture i udruga koje organiziraju izložbu.
U ime organizatora izložbu je otvorio vlč. Josip Štefković, pročelnik Nakladničkog odjela pri Katoličkom društvu Ivan Antunović. Vlč. Štefković kazao je kako „nitko tako svečano ne slavi, nitko tako veličanstveno Bogu ne zahvaljuje na završetku risa kao bunjevački Hrvati svojom Dužijancom“. On je ukazao i na pola stoljeća tradicije Takmičenja risara, što je objedinjeno u ovoj izložbi. Također, podsjetio je kako su nekoć svi poslovi počinjali zazivom Božje pomoći. Izrazio je želju da će izložba biti „na ponos onima koji su ris radili, onima koji su na Takmičenju risara sudjelovali, ali i svima nama koji smo potomci poštenih i vrijednih težaka koji su opstanak i napredak mogli osigurati jedino vlastitim radom i Božjom pomoći“. Kazao je i kako je ova izložba „lijepa i korisna, jer propagira zdrave vrijednosti, jer nas, između ostalog, podsjeća na vrijednost i nužnost rada“.

izlozba s Bozijom pomoci 2018 sl.2Prehrana i krstine

Na otvorenju je pročitano izlaganje koautorice izložbe, etnologinje Bojane Poljaković-Popović o risarskom ručku. Poljaković-Popović smatra kako je Takmičenje risara jedan od najzanimljivijih programa u sklopu manifestacije Dužijanca. „Prilika je to i za prikaz tradicijske prehrane, ali i svojevrsna gastronomska ponuda na samom natjecanju koja ima osnovu u tradicijskoj kulturi bunjevačkih Hrvata. Risarski ručak tradicijski je povezan s kosidbom žita, budući da je ris kakav je bio skoro do sredine 20. stoljeća započinjao nakon prvog jutarnjeg objeda, ručka, sačinjenog od kalorične hrane koja je risarima i risarušama davala snagu za iscrpljujući i dugotrajan rad.“
U izložbenom postavu središnje mjesto zauzima „scena“ Završetak risa – krstine, koju je postavio Stipan Kujundžić, poznati risar i dugogodišnji pobjednik Takmičenja risara.
Nakon izlaganja uslijedio je kratki film Ris, snimljen 2012. na Verušiću, na njivi Martina Gabrića, nakon Takmičenja risara. Autor filma je Zvonimir Sudarević.
Izložba S Božjom pomoći je sastavni dio programa Dužijance i prvi je puta priređena 1993. godine. Nastala je s namjerom da na jedinstven način ukomponira sadržaje koji su u izravnoj vezi s religijom, kulturom i umjetnošću bunjevačkih Hrvata.
Izložba S Božjom pomoći – Ris i Takmičenje risara bit će otvorena do 13. kolovoza. Realizaciju izložbe poduprli su Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Tijekom svog posjeta Subotici, koji je bio na dan otvorenja izložbe, izložbu je pogledao i ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Dulić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima