Martina Romić izabrana za najljepšu Hrvaticu izvan Hrvatske u narodnoj nošnji

Objavljeno: 30.07.2018. Pregleda: 55

Martina Romic najljepsa hrvatica u nosnji sl.1Martina Romić iz Subotice osvojila je prvo mjesto na Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice izvan Hrvatske u narodnoj nošnji, koja je održana prošloga tjedna u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini. Manifestacija je održana peti puta, a ima za cilj povezivanje i jačanje veza i zajedništva Hrvata diljem svijeta. Hrvatice iz Srbije sudjelovale su na Reviji četvrti put, ali prvi puta s najvećim uspjehom (prije tri godine drugo mjesto osvojila je Lidija Sarić iz Tavankuta). Ove je godine Revija okupila 19 djevojaka iz 17 zemalja – Australije, Austrije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Čilea, Italije, Kanade, Kosova, Mađarske, Makedonije, Meksika, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Srbije i Švedske.

Čast i priznanje

Dvadesetjednogodišnja Martina Romić, koja inače radi kao medicinska sestra-odgojiteljica u jaslicama, kaže kako je presretna zbog postignutog uspjeha, ali kao glavne dojmove ističe to što joj je sudjelovanje na tomislavgradskoj Reviji omogućilo priliku da upozna svoje sunarodnjakinje iz različitih krajeva svijeta, vidi mjesta na kojima dosad nije bila, te stekne neka nova iskustva.
„Velika čast mi je bila i sama činjenica što su me odabrali da predstavljam Hrvate koji žive u Srbiji. Volim tradicijsku kulturu, bila sam članica folklorne sekcije HKC-a Bunjevačko kolo od svoje sedme do osamnaeste godine. Volim i našu nošnju, oblačila sam se redovito za Dužijancu i prela, a bila sam i ‘najlipča prelja’ Velikog prela 2015. godine. Možda mi je to iskustvo i pomoglo da osvojim prvo mjesto u Tomislavgradu, jer neke od natjecateljica nisu ranije nosile nošnju i ne poznaju toliko baštinu svojih predaka. Za nagradu sam dobila zlatne naušnice, te pozlaćenu narukvicu i ogrlicu koji su replike starog nakita“, kaže Martina, dodajući da je organizacija bila odlična. Nagradu joj je uručio Dejan Vanjek, izaslanik dr. Dragana Čovića.
Osim sudjelovanja na samoj Reviji, za djevojke je priređen bogat trodnevni program koji je podrazumijevao posjet više mjesta u BiH (Tomislavgrad, Livno, Sarajevo) te Hrvatskoj (Solin, Sinj i Imotski). Za sudionice je vjerojatno bio najzanimljiviji photo-session u Solinu, jednom od kraljevskih gradova. U Sinju su bile u Muzeju sinjske alke, u Imotskom na folklornoj smotri Imotske sile, a u Livnu su posjetile Franjevački muzej i Galeriju Gorica Livno. Bile su i u Sarajevu, gdje su posjetile Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župu Stup, a u tom ih je gradu, u svojem sjedištu, primio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko Puljić.

Bunjevačka nošnjaMartina Romic najljepsa hrvatica u nosnji sl.2

Nošnja s kojom se Martina Romić predstavila na natjecanju jest nošnja bunjevačkih Hrvatica iz Bačke. Sastojala se od bijele „šlingane“ košulje, suknje i kecelje (keceljac), te prsluka (midera) i mašne (igrača) koji su od svile. Na glavi je nosila „kraljičku krunu“, a na nogama je imala crvene papuče „zlatom vezene“. Martinu je za nastup pripremila Nada Sudarević iz Subotice koja se inače i bavi izradom nošnje.
„Ovo je drugi put da sam spremala neku curu za Reviju u Tomislavgradu. Nije lako naći djevojku iz Srbije koja želi ići na ovu Reviju, posebice djevojku koja pritom voli, poznaje i zna nositi nošnju svojih prabaka. A Martina je zaista takva i mislim da je to pridonijelo i sveukupnom dojmu kod žirija koji joj je dao prvu nagradu. Peteročlani žiri je tu bio jednoglasan. Zanimljivo je da je titulu druge pratilje osvojila jedna bunjevačka Hrvatica odjevena u bunjevačku nošnju, a to je Noémi Molnár iz Mađarske, odnosno Baje. Bio je ovo trijumf Bunjevaka“, kaže Nada Sudarević.

Jedna ista kultura

Cilj manifestacije u Tomislavgradu je očuvanje i njegovanje tradicijske kulture Hrvata kao jedne od temeljnih vrijednosti hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Na to je ukazala i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
„Nismo grana bez korijena, nikli smo iz jedne kulture bez obzira gdje živjeli, a to dokazuju ove djevojke iz svih dijelova svijeta koje s ponosom nose nošnje svojih baka“, kazala je ona.
Reviju organizira Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, a projekt se održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima