Izložba s ovogodišnje kolonije slamarki u Tavankutu

Objavljeno: 07.10.2020. Pregleda: 45

slamarke tavankutOd 1961. godine, kada se u okviru rada Likovne kolonije u Tavankutu računa i početak organiziranog rada slamarki, njihove su aktivnosti prošle kroz različite faze. Jedna od važnih prekretnica dogodila se 1986. kada je utemeljena Prva kolonija naive u tehnici slame, koja se organizira u kontinuitetu do danas, dakle punih 35 godina. Na ovogodišnjoj koloniji, održanoj tijekom ljeta, stvarale su 23 slamarke, a njihove radove publika može pogledati od 18. rujna 2020. godine u tavankutskoj Galeriji. 
Izložbu je otvorio tavankutski mladomisnik, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. 

„Vjerujem i znam da su slike od slame koje danas vidimo oko nas rad i djelo ljubavi, požrtvovnosti, osjećaja naših slamarki, naših naivnih umjetnica. Rad, trud, utrošeno vrijeme vrijednih slamarki, pa tako i održavanje Kolonije naive u tehnici slame, koja ih svake godine redovito okuplja u Tavankutu, značajni su dio naivne umjetnosti ovoga kraja“, kazao je Vojnić Mijatov te dodao kako stvarajući sliku od možda beznačajne, jeftine, lomljive slame nastaju djela »neprocjenjive vrijednosti i snage jer su stvorene od ruku jednostavnih i samozatajnih žena koje postaju od naivnih umjetnika, umjetnici za sva vremena, na ponos i diku svih nas“.
Fotografije radova s ovogodišnje Kolonije slamarki možete pogledati na Facebook stranicama organizatora ove manifestacije – tavankutske Galerije te mjesnog HKPD-a Matija Gubec.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima