Jasminka Dulić obranila doktorsku disertaciju

Objavljeno: 24.07.2012. Pregleda: 51

jasminka obrana 1-mNa Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu 10. srpnja 2012. godine mr. Jasminka Dulić obranila je doktorsku disertaciju pred povjerenstvom u sastavu: prof. dr. Zoran Slavujević, redoviti profesor FPN, prof. dr. Zoran Stojiljković, izvanredni profesor FPN i prof. dr. Jovan Komšić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici Sveučilišta u Novom Sadu.

Naziv disertacije glasi „Političko-ideološke orijentacije i stranačke preferencije stanovnika Vojvodine". Riječ je o teorijskom i empirijskom znanstvenom istraživanju kojim se nastojalo utvrditi da li i u kojoj mjeri različite socio-ekonomske pozicije u društvu i različiti socio-kulturni identiteti pridonose strukturiranju prepoznatljivih latentnih konfiguracija dimenzija političke kulture i političko-ideoloških orijentacija.

Istraživanje je provedeno na kvotnom uzorku od 500 ispitanika kojeg su činili punoljetni stanovnici grada Subotice, različite nacionalne pripadnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da je na temelju poznavanja strukturiranja političko-ideoloških orijentacija i njihove povezanosti, s jedne strane sa socio-strukturnim varijablama i s druge strane sa stranačkim preferencijama, moguće identificirati značajne socijalne podjele i političke rascjepe u Vojvodini. To su generacijske podjele na liniji vrijednosti bivšeg real-socijalističkog sustava, etničke podjele po liniji egalitarističkih, kolektivističkih i militarističkih političko-ideoloških vrijednosti, socijalno-ekonomske podjele na liniji podržavanja planske distributivne privrede, religijsko-sekularne na liniji tradicionalnih moralnih vrijednosti i rascjep na liniji prozapadna-antizapadna orijentacija. Utvrđena su i tri značajna politička rascjepa, to su: asimetrični klasni rascjep, kulturalno-vrijednosni rascjep i političko-ideološki rascjep.

jasminka obrana-mDrugi značajni cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi da li i u kojoj mjeri autoritarne tendencije i dimenzije socijalne i političke alijenacije utječu na strukturiranje političko-ideoloških obrazaca i stranačkih preferencija. Rezultati istraživanja su pokazali da su socio-strukturne karakteristike, autoritarne tendencije, dimenzije socijalne i političke alijenacije povezane na način da je moguće govoriti o postojanju sljedećih latentnih tipova političke kulture u Vojvodini: moralistička politička kultura, autoritarno-konformistička hijerarhijska kultura, alijenirana egalitaristička politička kultura, liberalna individualistička politička kultura i militarističko-etatistička politička kultura.

Tekst: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima