Maleni čuvaju Dužijancu za nove naraštaje

Objavljeno: 24.07.2012. Pregleda: 37

duzijancamalenih2012-0aPeta po redu „Dužijanca malenih" okupila je 7. i 8. srpnja 2012. godine više od 250 djece koja su, nalik na njihove roditelje u narodnim nošnjama, najprije Bogu zahvalila na plodovima zemlje, a potom u procesiji nosili i predali kruh od novog žita dogradonačelniku Subotice Peri Horvackom.

Program je započeo u subotu 7. srpnja u Đurđinu gdje je za sudionike Dužijance malenih organiziran interesantan program. Najprije su posjetili crkvu svetog Josipa Radnika gdje su pogledali prekrasni križni put izrađen u tehnici slame, a potom i etno kuću - salaš, s ciljem da se upoznaju s nekadašnjim načinom života u ovim krajevima.

duzijancamalenih2012-3Potom su bili sudionici tamburaško-plesne radionice da bi izlet nastavili na živućem salašu Vlatka Vojnić Purčara, također na Đurđinu. Pokraj slamarki koje su ih učile osnovama ove specifične tehnike, djeca su se i poigrala u igrama bez granica organiziranim s rekvizitima koji postoje na salašu. Navečer istoga dana, na Gradskom trgu u Subotici priređena je folklorna večer na kojoj su predstavljeni ovogodišnji mali bandaš Emil Cvijin i bandašica Josipa Kujundžić, a potom su nastupile brojne folklorne skupine koje su sudjelovale u ovogodišnjoj manifestaciji.

duzijancamalenih2012-1Svetkovina je u nedjelju, 8. srpnja, počela euharistijskim slavljem u katedrali-bazilici svete Terezija Avilske, a potom su sudionici „Dužijance malenih" u mimohodu krenuli do Gradske kuće.

Djeca su se najprije predstavila igrom i pjesmom. Nakon toga su mali bandaš i bandašica uručili Peri Horvackom kruh od ovogodišnjeg žita.

„Imam sada čast, kao i prilikom prve 'Dužijance malenih', primiti kruh za maloga jubileja ove manifestacije. Na ovaj način pokazujemo da smo zahvalni za urod žita i da ćemo snagu crpiti iz novoga žita, novih uzdanica zajednice", rekao je tom prigodom Horvacki.

Maleni tako čuvaju običaj zahvale Bogu za plodove truda i uče o njemu, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnje „Dužijance" Marinko Piuković i dodao:

duzijancamalenih2012-4„Radostan sam što uspijevamo nastaviti manifestaciju i peti puta zaredom, i zbog malenih koji su se i ove godine odazvali. Došlo je oko deset skupina, većinom iz Vojvodine, i nastupili su s bunjevačkim, mađarskim i srpskim plesovima."

Tekst: Hrvatska riječ i Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima