Jubilej podlistka „Hrcko"

Objavljeno: 28.05.2021. Pregleda: 61

  1. hrcko21. svibnja 2021. godine iz tiska je izašao 200. broj podlistka NIU Hrvatska riječHrcko, koji je prije svega namijenjen djeci osnovnoškolske dobi, kao i onima iz vrtića.

Ovim povodom valja se podsjetiti i prvoga broja koji je izišao 15. prosinca 2003. godine, a osmislili su ga i uradili Ivana Petrekanić Sič (prva i dugogodišnja urednica) i Zoltan Sič, koji je ujedno i kreirao izgled Hrcka, te mu nadjenuo ime. Sljedeći broj Hrcka izišao je za Uskrs 2004., a te su godine tiskana još četiri broja. Od početka 2005., podlistak izlazi svakog pretposljednjeg petka u mjesecu.

Podlistak Hrcko izlazi na 24 stranice jednom mjesečno, a ispunjen je stranicama zabavno-informativnog sadržaja. Hrckov cilj je njegovanje i nenametljivo svladavanje hrvatskog jezika i pravopisa, uz zanimljive i djeci bliske teme. Tako se u svakome broju obrađuje neki događaj ili neka tema koja je predviđena za taj mjesec, nekoliko stranica namijenjeno je za dječje manifestacije, ekskurzije i druga školska zbivanja, a tu su i standardne rubrike: Knjiga baš za mene, Jezični savjetnik, Naše riči, Kutak za stiholjupce, Priča ili slikopriča, Kutić za vrtić, Upoznajmo vršnjake, Pozdrav iz..., Duhovni kutak, Hrvatski velikani, Teen – priča/serija, kviz Volim Vojvodinu, Hrckove mozgalice, Hrckovi detektivi, Kuhar, Moj kućni ljubimac, križaljke, osmosmjerke, strip, a dvije su stranice osigurane za dječje ilustrirane radove.

Kroz ovih 200 brojeva u Hrcku je pisalo, crtalo, fotografiralo... više od 30 vrijednih suradnika koji su činili ili i danas čine redakciju, a veliki je broj i vanjskih suradnika, gdje osobito treba spomenuti učiteljice hrvatskih odjela ili nastavni kadar koji izvodi predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji redovito šalju dječje radove.

Danas, redakciju Hrcka čine: Ivana Petrekanić Sič, Bernadica Ivanković, Zoltan Sič, Katarina Čeliković, Marina Piuković, Vesna Huska, Nevena Gabrić, lektor je Zlatko Romić, ilustratorica Adrijana Vukmanov Šimokov, tehnički prijelom rade Thomas Šujić i Jelena Ademi, a fotografije izrađuje Nada Sudarević. Nemoguće je pobrojati sve suradnike i rubrike, koji su se kroz proteklih 200 brojeva smjenjivali, ali je važno naglasiti kako su pojedinci u Hrcku od prvoga ili prvih brojeva.

Tijekom ovih 200 brojeva Hrcka neke rubrike su prisutne od samih početaka, a neke su se mijenjale i dorađivale, pa je tako u proteklom periodu u Hrcku bilo oko 50 različitih rubrika.

Na stranicama Hrcka je objavljeno gotovo 3.000 dječjih crteža, napisano je i nacrtano 74 velika stripa, a bilo je isto toliko i manjih. Dočekano je 17 generacija učenika koji su pohađali ili pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Isto toliko je bilo i Hrckovih maskenbala.

Za rubriku Hrckovi detektivi poslano je nekoliko tisuća točnih odgovora, a Hrcko je obišao sve škole u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku.

Važno je spomenuti kako svi učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacinalne kulture (od 1. do 6. razreda) dobijaju svaki broj Hrcka koji stiže u škole. Prvih 200 brojeva je iza nas, a 201. broj izlazi brzo, 11. lipnja, pa tako redom do nekog novog jubileja. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima