Uskrsni koncerti „Jelačića" Petrovaradinu i Srijemskim Karlovcima

Objavljeno: 28.05.2021. Pregleda: 49

jelacic koncertHrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina održalo je 15. svibnja 2021. godine svoj uskrsni koncert u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, skupa sa župnim zborom župe Presvetoga Trojstva iz Srijemskih Karlovaca. Sličan program koncerta izveden je i idućega dana, u kapeli Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima. Izniman broj posjetitelja ova dva koncerta posvjedočio je da su Petrovaradinci, Karlovčani i njihovi gosti vrlo željni radosti pjevanja. Reklo bi se da su ovi koncerti bili i znak nade da se jelačićevci i njihova karlovačka podružnica nisu „ohladili" od muziciranja i pjevanja i da publiku tek čekaju glazbena iznenađenja, nakon dugoga perioda prisilne stanke.

„Nalazimo se još uvijek u uskrsnom vremenu crkvene godine. Sve odiše nadom, jer smrt nije smrt, već prijelaz u život vječni."

Ove riječi voditeljice Anje Berus bile su dio pozdravnoga govora kojim je koncert započeo. Okupljeni su čuli niz uskrsnih popijevki i liturgijskih skladbi koje su dio bogate hrvatske kulturno-glazbene baštine, uglavnom iz pjesmarice Chitara Octochorda hrvatskog crkvenog kantuala, pučke popijevke i skladbe pojedinih hrvatskih skladatelja. Karlovački zbor, koji je pjevao uz pratnju klavijaturista Zvonka Tadića, vodila je Vlasta Malešević. Nakon njih nastupile su sestre Iva i Sara Petrović, te Filip Melvinger, polaznik Petrovaradionice, koji je pročitao pjesmu Uskrs autorice Karine Šimandi (rođ. Gužvanj) koja je živjela u Petrovaradinu. Mješovitim zborom Jelačića ravnala je Vesna Kesić Krsmanović, a zbor je nastupio uz glazbenu pratnju Milice Keča. Koncert u Karlovcima svojim su pjevanjem uveličali gosti iz Selenče Marija Turansky i Juraj Súdi.

Koncertu su nazočili upravitelj župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca preč. Marko Loš, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, zamjenica načelnika Uprave za kulturu Novog Sada Vlasta Pokas i predsjednik novosadskog zbora Hašira Židovske općine u Novom Sadu Mirko Štark.

„Vjerujem da su vas ove pjesme i recitacije, koje je stvorila nadahnuta vjerska duša, uzdigle i približile Uskrslome, posvetile i ohrabrile da se, čvrsto vjerujući, ljubeći i nadajući, već sada možete radovati i pjevati", riječi su kojima su koncerti završeni.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima