Knjiga „Šokačke narodne nošnje u Bačkoj“ Zvonka Tadijana predstavljena u Vinkovcima

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 47

Knjiga „Šokačke narodne nošnje u Bačkoj" autora Zvonka Tadijana predstavljena je 16. prosinca 2011. godine u Vinkovcima. Promocija je održana u središnjem prostoru stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja. Nazočne je pozdravila i goste iz Bačke najavila muzejska savjetnica-kustosica etnologije Gradskog muzeja mr. sc. Ljubica Gligorević, a potom je supruga autora, pučka pjesnikinja i članica KPZH „Šokadija" Ljiljana Tadijan, odjevena u svečanu žensku nošnju sonćanskih Šokaca, pročitala svoju pjesmu „Stative", pisanu starinskom ikavicom, koja se i danas govori u velikom broju sonćanskih obitelji.

U priču o knjizi nazočne je uveo predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc. dr. sc. Dražen Švagelj, a dugogodišnji rad autora Tadijana na promicanju tema vezanih za život i rad bačkih Šokaca od dolaska na ove prostore do danas predstavio je voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljeništva dipl. ing. Silvio Jergović. O položaju podunavskih Šokaca u okviru hrvatske zajednice u Srbiji i o radu na knjizi govorila je mag. iur. Antonija Čota, koja je u knjizi bila lektorica.

Urednik knjige Zdenko Samaržija govorio je o životu Šokaca na prostorima između Dunava i Mostonge kroz povijest, te o povezanosti tih kulturnih krajolika s onima iz kojih potječu i o njihovom prepoznavanju kao osnovnom razlogu naseljavanja upravo ovih prostora. Prije nego je prepustio riječ autoru knjige, izrazio je nadu u plodonosnu budućnost uspostavljene suradnje.

knjiga tadijanaO samim preduvjetima i motivima koji su ga zaintrigirali za istraživanje bogate prošlosti Šokaca bačkog Podunavlja govorio je autor, dugogodišnji ravnatelj OŠ „I. G. Kovačić" i predsjednik Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" u Sonti, te vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonko Tadijan.

„Priču o Šokcima tek treba ispričati, a jedan, možda i najbitniji cilj ove knjige jest da se pogleda u prošlost, pokaže dio sadašnjosti i razmisli o budućnosti. O Šokcima je kroz povijest premalo toga zapisano, rekao bih tek u fusnotama. Samo detaljnom obradom šokačkih tema stvorit ćemo kvalitetan mozaik, kojim ćemo otkloniti mnoge dosadašnje zablude i stereotipe o Šokcima iz bačkog Podunavlja i tako ispričati cjelovitu priču i sačuvati od zaborava ovu dičnu granu hrvatskoga stabla. Prošlost moramo istražiti, sadašnjost kritički sagledati i u budućnost ući s jasno profiliranim ciljevima i vizijama", rekao je, između ostaloga, Tadijan.

Tekst i fotografija: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima