„Književno prelo“ Hrvatske čitaonice iz Subotice

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 34

književno preloKako smo već naviknuli na Književnom prelu, ponuđena je hrana za dušu – knjiga i riječ uz razne začine. Trinaesto Književno prelo okupilo je djecu, mlade, pa i one malo starije izvođače, a održano je 1. ožujka 2019. u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici.

Bila je ovo ujedno i prigoda podsjetiti se na rad Hrvatske čitaonice u proteklih godinu dana. Predsjednica čitaonice Bernadica Ivanković podsjetila je na značajnije manifestacije, poput Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova, Susreta pučkih pjesnika Lira naiva 2018., Pokrajinske smotre recitatora, te Etnokampa koji je prošle godine dosegnuo brojku od 120 djece.
Hrvatska čitaonica je ujedno i nakladnik, te je samostalno ili u sunakladi od prošlog Književnog prela pa do danas tiskala četiri knjige. Po njenim riječima, ovo je bila uspješna godina, tijekom koje je ujedno praćena i knjiška produkcija Hrvata, koju je analizirala prof. Klara Dulić i ocijenila vrlo dobrom.

Nove knjige

U proteklih godinu dana tiskana je knjiga Bajke 2 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova, zbornik radova sa Znanstvenog skupa s Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova. U protekloj godini tiskana je i knjiga izabranih stihova s Pokrajinskog susreta pučkih pjesnika Lira naiva pod nazivom Nova nada i slikovnica za djecu Čudnovata godina, za koje je stihove napisala Ljubica Kolarić-Dumić rodom iz Kukujevaca, a knjigu je ilustrirala Adrijana Vukmanov Šimokov.

Raznovrstan program

Osim knjige i riječi, na ovome prelu ponuđena je i pjesma te su kao gosti nastupili Bodroški bećari, muška pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva Hrvata Bodrog iz Monoštora, koji su izveli nekoliko prikladnih tradicijskih pjesama. Svoje stihove govorili su i sudionici Pokrajinskog susreta pjesnika Lira naiva, Ivan Tumbas, koji je napisao pjesmu za ovo prelo, te Katica Bačić koja je govorila svoje stihove o međunarodnom Danu žena, 8. ožujku.
Voditelji programa Katarina Ivanković Radaković i Ivan Huska podsjetili su nazočne i na hrvatske velikane u Vojvodini, čijih se značajnih obljetnica rođenja ili smrti prisjećamo ove godine. Na ovogodišnjem Književnom prelu predstavljeno je i nekoliko pjesama koje je sakupio i zapisao jedan od velikana Ive Prćić, a izbor iz njegove knjige Bunjevačke narodne pisme, za recital je priredila Katarina Čeliković. Recital Bunjevac i Bunjevka u narodnoj pismi izveli su Luka Ješić, Marija Magdalena Huska, Klaudija Bašić, Lana Vojnić Hajduk i Marijan i Mila Rukavina, dok su ih pjesmama pratile Martina Čeliković i Marija Šarčević.
Tijekom večeri nastupio je i dječji zbor, kojeg čine sudionici Etnokampa 2018. godine, a posjetitelji su imali prigodu i sudjelovati u nagradnoj igri.

Kod liječnika

Kako je i uobičajeno na kraju večeri, uslijedila je predstava u izvođenju dječjeg dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Predstavu Kod liječnika, koju je napisala Đula Milodanović, s djecom je uvježbala i tekst za scenu priredila Nevena Mlinko. Ovu predstavu su mladi glumci prije dva tjedna premijerno izveli na Prelu u Zagrebu, a u glavnim ulogama su Iva Francišković kao medicinska sestra i Karlo Kujundžić u ulozi liječnika. U ovoj glumačkoj postavi su sudjelovali i Dejana Vukov, Luka Ivković, Iva Gabrić, Jasmina Vukov, Barbara Piuković, Ines Vojnić, Natalija Janković, Lea Vojnić Purčar i Kristijan Pelhe.
Ovogodišnjem Književnom prelu nazočili su i veleposlanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal, te predstavnici hrvatskih udruga i Katoličke Crkve.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima