Koncert pravoslavnog i katoličkog zbora u Subotici

Objavljeno: 06.03.2012. Pregleda: 44

koncert 18022012U svečanoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, 18. veljače 2012. godine upriličen je koncert duhovne glazbe. Nastupili su zbor Srpske pravoslavne crkvene općine u Subotici, sv. Roman Melod, pod ravnanjem prof. Dragane Nikolić, komorni ansambl Collegium Musicum Catholicum, koji djeluje u okviru Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović", pod ravnanjem Miroslava Stantića, članovi orkestra subotičke Srednje glazbene škole uz pratnju pijaniste Kornelija Vizina, te sopranistica Alenka Ponjavić.

Na samom početku programa nazočnima su se obratili dvojica svećenika: Dragan Stokin, paroh u pravoslavnoj crkvi Uznesenja Gospodnjeg, te vlč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa „Paulinum" i urednik katoličkog mjesečnika „Zvonik". Otac Dragan Stokin izrazio je zadovoljstvo zbog ovog nesvakidašnjeg događaja kada dva zbora dviju različitih crkava pjevaju zajedno.

Vlč. Dragan Muharem je u svom govoru istaknuo da nas „glazba dijeli na soprane, altove, tenore, basove; život nas pak dijeli na pravoslavne i katolike. Ali ovim glazbenim susretom ukida se svaka podjela, svaka disonanca i iz naše različitosti progovara harmonija - kako glasova, tako i srca."

U prvom dijelu koncerta zborovi su samostalno nastupali prezentirajući skladbe vlastite glazbene tradicije. U drugom dijelu oba su zbora nastupila zajedno izvodeći najprije „Kerubimsku pjesmu" Pavela Česnokova, te kao završnu skladbu Händelovu „Aleluju", koja je još jednom ponovljena na zahtjev oduševljene publike.

Ovaj znakovit susret nastavljen je i nakon koncerta druženjem obaju zborova u prostorijama pravoslavne crkvene općine. Odmah nakon koncerta gradske vlasti su predložile da se isti program ponovi i u drugim gradovima. Među voditeljima zbora javila se čak ideja da bi ovakav susret trebao postati tradicija barem jednom godišnje.

Tekst i fotografija: Dragan Muharem

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima