Maškare i maskenbali diljem Vojvodine

Objavljeno: 06.03.2012. Pregleda: 68

maskare monostor 2012-1Hrvatske udruge kulture s područja Vojvodine organizirale su diljem pokrajine zabave kojima se završava pokladno vrijeme i kojima se simbolički opraštamo od zime - maškare, mačkare, maskenbale, tute... Uz golubinačke „Mačkare" o kojima donosimo poseban članak, maskenbali su održani u Bačkom Monoštoru, Vajskoj, Rumi, Srijemskoj Mitrovici, Petrovaradinu... Posebno ističemo stari pučki običaj „Tute" koji je već peti put održan u Plavni.

 

Mačkare u Monoštoru

Maskenbal, odnosno Mačkare u Bačkom Monoštoru održavaju se svake godine, prije početka korizme. Uz glazbu, veselje i maštovite kostime, mještani se simbolički opraštaju od zime i pred pokladno vrijeme koriste priliku proveseliti se i zabaviti. Kao i godinama unatrag, maskenbal organizira KUDH „Bodrog", kao domaćin koji se uvijek trudi osigurati i nagraditi najbolje maske.

maskare monostor 2012-2Ove je godine zabilježena izuzetna posjećenost, dvorana Doma kulture bila je krcata maskama i posjetiteljima koji su došli bodriti svoje favorite. Performanse su imali mali i veliki klaunovi, vitezovi, vile, princeze, vještice, zmajevi, jaguari, kosturi, vatrogasci, likovi iz crtanih filmova, a za najinteresantnije proglašene su dvije zelene vještice, medicinska ekipa s „Naše male klinike" i obitelj Tekin, pristigla direkt iz turske sapunice.

 

Maškare u Rumi

maskare ruma 2012-2

Tradicijska igranka u povodu maškara održana je 18. veljače, u prostorijama HKPD „Matija Gubec" iz Rume. Zanimljivo je kako su maškare ove godine organizirane iste večeri u više hrvatskih udruga u Srijemu, ali to nije utjecalo na odziv gostiju na igranki. Ove je godine na „Maškarama" u Rumi bilo preko 20 maski, a žiri je podijelio nagrade za pet najboljih, dok su svoj djeci pod maskama podijeljene čokolade. Ovogodišnju igranku otvorio je predsjednik HKPD „Matija Gubec" Milenko Kulušić, a goste su cijelu večer zabavljali rumski tamburaši.

maskare mitrovica 2012-1Maškare u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici

Hrvatski kulturni centar „Srijem- Hrvatski dom", mađarsko društvo „Srijem" i njemačko društvo „Goethe" skupa su 18. veljače organizirali Maškare povodom početka korizme u Srijemskoj Mitrovici. Oko 50 djece sudjelovalo je u izboru za najbolju masku te su podijeljene nagrade za pet najuspješnijih. Nakon završenog natjecanja za najbolje maske, nastavljeno je druženje uz glazbu tamburaške sekcije HKC-a u srijemskomitrovačkom Hrvatskom domu.

maskare vajska 2012-2Tradicionalne maškare u Vajskoj

I u Vajskoj, kao i u mnogim mjestima širom Vojvodine, održane su maškare. Ove jubilarne, desete maškare u Vajskoj organizirao je HKUPD „Dukat" u suradnji s Udrugom građana Roma i Rumunja „Mladost" i MK „Búzavirág" iz Vajske. U Vatrogasnom domu se okupilo stotinjak djece. Udruga građana Roma i Rumunja predstavila je svoj DILS projekt, u kojem su obuhvaćene radionice: identitet, stereotipi, predrasude, diskriminacija, komunikacija, timski rad, kao i jačanje ličnosti i samopouzdanja. Birane su najljepše i najoriginalnije maske, plesalo se s balonima, biran je tajanstveni predmet, skakalo se u vrećama, tombola je bila bogata, a natjecalo se u brzom jedenju kolača. Voditeljica programa je bila Marija Ihas, a za dobru glazbu je, kao i svake godine, bio zadužen DJ Bacila iz Bača.

maskenbal petrovaradin 2012-2Maskenbal u Petrovaradinu

U subotu, 18. veljače, u Petrovaradinu je bio organiziran tradicijski maskenbal u prostorijama crkve svetog Jurja. Iako ova manifestacija datira još od XV. stoljeća, u Petrovaradinu ima tradiciju dugu 13 godina. Idejni začetnik je bio Robert Štimac, a unatrag tri godine ovu manifestaciju organiziraju braća Petar i Ivan Hornjak. Više od 100 ljudi je bilo tu večer pod maskama, od Disneyevih junaka, obitelji Simpson, do Snjegovića, vila... Fešta je trajala je do kasnih jutarnjih sati. Prvu nagradu su osvojili Klara Vranjo i Milan Mikulja, kao Mini i Miki, a izjavili su kako se raduju maskenbalu i unatrag par godina ga posjećuju, te da sami šivaju svoje maske.

tute u plavni 2012-1Tute u Plavni

U doba ovogodišnjih karnevala, maškara, maskenbala, velikih, malih i književnih prela, balova i drugih zabava kojima je završilo pokladno vrijeme, u organizaciji HKUPD-a „Matoš" u Plavni je od 19. do 21. veljače 2012. održana peta po redu manifestacija pokladnih običaja - Tuta. Plavanjci se ponose svojom starom pučkom i kulturnom tradicijom te su već peti put zaredom osmislili tri posljednja pokladna dana što je, u ovo zimsko doba, bio pravi događaj za sve mještane ovoga tihog mjesta u kome se malo što događa bez angažiranja članova „Matoševe" udruge u seoskom životu.

Kao u davnim vremenima i ove je godine ova manifestacija vezana uz pokladnu nedjelju, pokladni ponedjeljak i pokladni utorak, neposredno pred početak korizme. U pokladnu nedjelju, 19. veljače, na svetoj su se misi pojavila brojna djeca i nekoliko starijih župljana obučenih u narodno ruho. To su bile „lipe tute", koje su potom prošetale središtem sela. Osobito se isticala narodna nošnja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, te Slovaka što je svojevrsno podsjećanje na nekadašnju plavanjsku prošlost. U ponedjeljak, 20. veljače, kostimirana dječja povorka „tuta" prošetala je ulicama Plavne. Bio je to veseli prizor u kome je 15 djece privuklo pozornost radoznalih mještana. U pojedinim domovima djeca su počašćena slasticama, kiflama, sokovima i čajem, a mališani su klepetali i zvonili bakarušama uz razdraganu graju. U utorak, 21. veljače, uz pjesmu i svirku, iz Vatrogasnog je doma krenula skupina „gadnih tuta" koja je obišla sve ulice mjesta. Oni su, inspirirani prošlim danom dječjih tuta, bili dobro maskirani i našminkani, te s metlama u ruci i promijenjenim glasovima teško prepoznatljivi, u čemu i jest poanta ovoga skupa. Kao i prošle godine, mnogi su promatrači ostali umazani raznim bojama, snijegom, te poljupcima sudionika povorke.

tute u plavni 2012-2Navečer je od 18 sati u Vatrogasnom domu priređena večera, druženje i zabava, koja je trajala do ponoći, čime je završilo i pokladno vrijeme, a započela korizma. Ove je godine dvorana bila potpuno ispunjena članovima ovdašnje udruge, te gostima iz Bača, Vajske i Bođana. Nazočne su svirkom i pjesmom zabavljali dobro uvježbani bački tamburaši, koje je za ovu prigodu okupio župnik vlč. Josip Štefković.

Tijekom večeri članovi „Matoša" prikazali su šaljivi igrokaz s pjevanjem „Dok dišem, ne pišem", koji je oduševio nazočne te pridonio još veselijem raspoloženju svih u dvorani. Po ustaljenom običaju zabava se od 23,30 postupno smirivala, a gosti su morali, kao i uvijek, pojesti i popiti sve što je ostalo na stolovima. Nakon što su stolovi očišćeni nastao je i vrhunac večeri, kada je za begu postavljen odar, a žene su je oplakivale kao pokojnika. Potom su muškarci u pratnji „popa" i „udovice" odnijeli begu u jedan kut prostorije i pokrili je stolnjakom. Ovim se činom simbolizira završetak veselja, odnosno pokladnog vremena, a označava početak korizme, koja u Plavni predstavlja povratak duhovnim vrijednostima i mirnijem načinu života.

Priredila Ljiljana Dulić Mészáros prema tekstovima
Zdenke Mitić, Nikole Jurca, darija Španovića,
Pavla Pejčića, Anite Klinac i Zvonimira Pelajića
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima