Koncert u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu

Objavljeno: 18.01.2013. Pregleda: 52

Koncert Petrovaradin2013-0U Godini vjere i za Srijemsku biskupiju Godini svećeničkoga i redovničkog poziva, održan je na svetkovinu Bogojavljanja 2013. godine u crkvi svetog Jurja mučenika u Petrovardinu tradicionalni, trinaesti po redu koncert božićnih pjesama i običaja u Srijemu. Božićni koncert organiziran je uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova i recitatora, koji su se predstavili igrokazima i božićnim pjesmama: Davidov rod, S anđelima pjevamo, Tri Kralja jahahu, Radujte se narodi, Djetešce mileno, Narodi nam se Kralj, Vese’lte se kršćani, Zvončići, Tiha noć, Pristupite vjerni, Tu noć još pamti Betlehem, Zdravo budi Djevice, Vjerujem u Tebe, Pastirsko kolo, te recitacije i igrokazi Betlemaša iz Surčina i Golubinaca.

Koncert Petrovaradin2013-1Nazočnima je prikazan i predstavljen bogat program božićnih pjesama i običaja našega naroda u Srijemu koji prenose baštinu svojih predaka. Sudjelovale su župe: Srijemski Karlovci, Surčin, Ruma, Beočin, Golubinci i druge župe, i Hrvatsko kulturno prosvetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina s tamburaškim orkestrom i zborom, te VIS „Tekije“ iz Petrovaradina i orguljaš Petar Pifat.

Među oko dvije stotine izvođača bila su djeca, mladi, odrasli i stari, koji su duhovno obogatili prisutne. Program je vodila Gordana Jerković. Na koncu susreta mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, uputio je riječi zahvale svim sudionicima ovoga slavlja i organizatorima.

Koncert Petrovaradin2013-2Biskup je poručio: „Dođe Isus svojima i oni ga primiše, tako je bilo prvog Božića kada se rodio Spasitelj svijeta. Nebeski Otac je izvršio svoje obećanje, kada je obećao da će poslati svoga Sina da spasi svijet. To nije trebalo ostati samo u Betlehemu. Isus se objavio cijelom svijetu i zato slavimo Bogojavljenje. Nama se objavljuje kada dopustimo da nam dodje i da ostane s nama. Mi smo proslavili Božić u svojim obiteljima i u svojim župnim zajednicama. Slaveći Božić i ovo božićno vrijeme na poseban način Isus je ponovo došao k nama, došao je po ovim pjesmama, svirkama i igrokazima, po ovim riječima po kojima su nam se prikazali oni koji su nastupali, koji su nas obogatili i su koji došli ovdje zahvaljujući svojim župnicima i voditeljima.«

Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u prostorijama Biskupskog ordinarijata i Centra za mlade Srijema.

Tekst i fotografije: T. Mađarević

Obaveštenje o kolačićima