Kraj žetve proslavljen u Lemešu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 39

Duzijanca Lemes2014-1Petnaesta po redu lemeška Dužijanca počela je svetom ispovijedi u četvrtak za bandaše, bandašice, članove udruge i vjernike koji su htjeli čista srca proslaviti ovu zahvalu Bogu za kraj žetve. Bio je to uvod u lemešku Dužijancu, koja je trajala ode 1. do 3. kolovoza 2014. godine, a najsvečanije je bilo u nedjelju, koja je počela svečanom svetom misom u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, a u propovijedi se osvrnuo na nastanak Dužijance u obitelji.

Duzijanca Lemes2014-3Na čelu svečane povorke Dužijance bili su bili mali bandaš Mario Jurić, mala bandašica Elizabeta Ileš, bandaš Tomislav Knezi i bandašica Mirela Brkić, koji su nosili kruh od novoga žita i krunu od slame. Njih su pratili članovi udruge, uzvanici i mnogobrojni vjernici. Poslije svete mise slavljenici su fijakerima obilazili selo, a dan se završio ručkom i druženjem uz sonćanski tamburaški sastav „Biseri“.

Prije središnje proslave, u petak, 1. kolovoza, u velikoj dvorani Mjesne zajednice predstavljen je Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. O leksikonu su govorili urednik dr. Slaven Bačić, prof. Ivan Gutman i Lucija Tošaki, kao suradnici.

Duzijanca Lemes2014-2Dr. Slaven Bačić se osvrnuo na natuknice iz jedanaestog Leksikona kao što su Jugoslavija i Jugoslaven, a iz dvanaestog sveska je govorio o katolicizmu. Iznio je još nekoliko zanimljivih podataka – kad se počeo raditi Leksikon bilo je četrdesetak suradnika, a sad ih ima oko sto pedeset. Profesor Gutman se osvrnuo na kalvarije, kapele i igre za djecu i odrasle, dok je Lucija Tošaki spomenula dvije lemeške obitelji – Kaić i Knezi, kao i pojmove koji nestaju iz uporabe (kajačica marama i kalanćov).

Večer je pjesmom uljepšao zbor „Musica viva“, izložene su slike nastale na koloniji „Lemeš 2014.“ koje su uradili slikari udruge „Cro Art“, a NIU „Hrvatska riječ“ je na štandu predstavila svoja izdanja.

Duzijanca Lemes2014-4Subota je bila rezervirana za kulturno-umjetnički program pod nazivom Kod baće i nane. Baćo i nana su bili Nikola i Bojana Ivanković. Ove su večeri prikazani risarski običaji u puku. Večer su uljepšali nastupi ME „Nemeth Lászlo“ iz Lemeša, zbor „Musica viva“ također iz Lemeša, KUD „Neven“ iz Alekse Šantića, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, kao i dramski i folklorni odjel domaćina i organizatora Dužijance, HBKUD-a „Lemeš“. Po završetku programa druženje je nastavljeno uz tamburaše iz Tavankuta.

Tekst i fotografije: T. L.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima