Trojni susreti u Bezdanu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 27

Trojni susret Bezdan2014U Bezdanu žive Mađari, Srbi i Hrvati, a selo je u blizini granice s Mađarskom i Hrvatskom, pa su u nevladinoj organizaciji „Puls“ prije deset godina odlučili pokušati ponovno uspostaviti međusobne veze pokidane 90-ih godina prošlog stoljeća. Uspjeli su u tome i ustrajavaju i dalje.

„Cijelu ovu priču počeli smo s idejom približiti tri najveća naroda koja žive na ovim prostorima, premostiti granice prema Mađarskoj i Hrvatskoj i pokazati bogatstvo običaja i kulture koje imaju narodi na ovim prostorima. Svake godine napredovali smo malo i sada možemo reći kako je ova manifestacija postala pravi festival. Mislim da je najvrednije to što se naši međusobni kontakti ne završavaju Trojnim susretima. Kulturno-umjetnička društva koja su sudjelovala na ovoj našoj manifestaciji međusobno gostuju jedni kod drugih i to je jedan od dokaza kako smo u svojoj namjeri uspjeli“, kaže Marijana Gagro, koordinatorica Trojnih susreta.

Osim folklorne tradicije pograničnih mjesta u Mađarskoj, Hrvatskoj i Vojvodini, Trojni susreti su i manifestacija na kojoj se prikazuju proizvodi starih zanata i rukotvorine, kao i ponuda kulinarskih specijaliteta Bezdana.

Nastupili su KUD-ovi iz Santova, Baje, Mohača, Suze, Osijeka, Valpova, Belog Manastira, Sombora... Redoviti sudionici su i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

„Može se reći kako smo od samih početaka sudionici ove manifestacije. Ovoga se puta predstavila naša mlađa folklorna skupina bunjevačkim plesovima i ženska pjevačka skupina“, kaže koreograf Šima Bereti.

Trojni susreti imaju potporu Republike, Pokrajine, Grada Sombora, Mjesne zajednice Bezdan i zaklade „Betlehen Gabor“ iz Mađarske.

Tekst i fotografija: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima