„Kraljci“ u HKPD-u „Matija Gubec“ u Rumi - Običaj za katalog nematerijalne baštine

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 42

kraljci u RumiObičaji koje srijemski Hrvati njeguju desetljećima, a koji su vezani za određene blagdane, uglavnom su isti ili barem slični u svakom mjestu. Međutim, jedan običaj po kome su Hrvati iz Rume specifični svakako su oni koji se prakticiraju na blagdan Sveta tri kralja. Tog dana neoženjeni mladići – kraljci, ukrašeni novogodišnjim ukrasima nakon misnog slavlja u crkvi, obilaze obitelji u Rumi i okolnim mjestima i pjesmom Narodi nam se kralj nebeski javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista.

Obitelji koje ih te večeri primaju u svoje domove, čašćavaju ih srijemskim suhim kobasicama, vinom i novcem. Prve naredne subote nakon blagdana kraljci od sakupljenog novca, hrane i pića organiziraju igranku u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Rumi. Igranka kraljaca jedan je od najposjećenijih događaja u udruzi i na njoj se okupi najveći broj mladih. Tako je bilo i ove godine 13. siječnja.

Duga tradicija

A igranka počinje tako što se u prostoriji Društva pogase sva svijetla, a kraljci je okupljeni oko bačve vina pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski svečano otvore.

„Običaji kraljaca su karakteristični kod nas u Rumi, ovdje na Brijegu, gdje većim dijelom žive Hrvati. Nama je posebno drago što su te običaje vezane za ovaj blagdan u velikom broju prihvatili naši mladi. U mojoj obitelji oni se njeguju dugi niz godina. Za kraljce je pjevao moj pradjed, djed, otac, ja, a sada tu lijepu tradiciju nastavljaju moji sinovi. Svake godine se Društvo pomlađuje, a za učlanjenje u kraljce postoje opet posebni uvjeti, a na prvom mjestu je da je kraljac neoženjen. Najvažnije od svega jest da se družimo i sastajemo i okupljamo mlade, kako bi oni ove lijepe običaje sutra prenijeli na svoju djecu“, navodi član Upravnog odbora Društva u Rumi Miroslav Galar.

Posluženje darovima

Poslije župnikovog blagoslova prostorija Društva, počinje igranka i posluženje darovima koje su kraljci prikupili obilazeći domove. Osim članova udruge, na igranku dođu i prijatelji iz okolnih mjesta.

„Obilježavanje blagdana Sveta tri kralja nas na neki način karakterizira i izdvaja od drugih. Običaji vezani za njega su veoma stari. Ne postoje točni podaci od kada se oni prakticiraju, ali po pričama nekih naših starijih članova, oduvijek je postojao običaj da se kraljci okupljaju, da idu po domovima i da naviještaju rođenje Isusa Krista“, ističe tajnik Društva Nikola Jurca, dodajući:

„Blagdan Sveta tri kralja se obilježava i svetkuje u svim župama, ali ovdje kod nas u Rumi na Brijegu specifičan je način na koji se to radi. Ja se nadam da će taj običaj u doglednom vremenu, upravo zbog svoje specifičnosti, ući u katalog nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Vojvodini.“

Najveći broj mladih

Posebnu čar ovoj igranci daje to što se na njoj okupi najveći broj mladih.

„Ovo mi je četvrta godina kako vodim kraljce. Kao i prethodnih godina, i ove smo posjetili veliki broj domova. Ja se ovom blagdanu posebno radujem, prvenstveno zato što su prije mene kao kraljci išli pjevati moj djed, otac, brat a sada i ja. Lijepo je da se ta tradicija nastavi i drago mi je što nam se sve veći broj mladih priključuje. Ove godine priključio nam se još jedan mladi kraljac, koga smo na tradicionalni način primili u svoju ekipu“, kaže Goran Galar.

A svoje dojmove prenio nam je i novi učlanjeni kraljac.

„Sviđaju mi se ti običaji. Za Sveta tri kralja pjevao je i moj djed godinama i poželio sam da i ja tu tradiciju nastavim. Volio bih da svake godine bude sve više mladih, kako ti običaji ne bi izblijedjeli“, navodi Damir Takač.

Igranka je i ovog puta trajala do kasno u noć uz pjesmu i ples. Briježani su u veselju proslavili još jedan blagdan, za njih poseban. Ukoliko želite igranku doživjeti uživo, to može učiniti već naredne godine, jer su vrata ove hrvatske udruge u Srijemu širom otvorena za sve prijatelje i posjetitelje.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima