Večer posvećena Bartolu Kašiću – ocu hrvatskog jezikoslovlja

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 33

Bartol KasicZajednica Hrvata Beograda Tin Ujević organizirala je večer posvećenu Bartolu Kašiću, misionaru, piscu gramatike i prvog slavenskog/hrvatskog rječnika. Program je održan u crkvi sv. Petra u Beogradu.

Večer je počela projekcijom dokumentarnog filma Život Bartola Kašića nastalog u produkciji Hrvatske radio televizije. Film govori o predanom radu ovog isusovca na području jezikoslovlja, te izrade prve gramatike po pravilu „piši kako govoriš“ još prije četiri stoljeća.

Uslijedilo je predavanje povjesničara Milutina Dedića, koji je nadahnuto govorio o životu i radu Kašića, s osvrtom na zanimljive priče i anegdote iz njegovog života. Govorio je i o Kašićevim dolascima u Beograd, prerušenoga u dubrovačkog trgovca, koji su tada imali veliku koloniju dućana i trgovina na Dorćolu, pored Dunava.

Kao sudionik ovoga programa najavljen je bio i župnik iz Surčina, Marko Kljajić. Nažalost, kako je bio sprečen doći, organizatori su se odlučili prikazati video prilog o surčinskoj crkvi Presvetog Trojstva u kojem se Kljajić pojavljuje. Taj je prilog urađen za emisiju Vjerski mozaik Radio televizije Srbije.

Predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović je ovom prigodom podsjetio kako ta udruga postoji skoro jedanest godina i kako je za to vrijeme organizirala blizu 40 različitih kulturnih, sportskih i zabavnih programa. Također, u vlastitoj produkciji snimili su dokumentarno-igrani film Ilija Okrugić iz serijala Znameniti Hrvati Beograda i Srbije.

Idući njihov program bit će održan 24. veljače 2018. u dvorani općine Stari Grad, s početkom u 19 sati. U pitanju je tribina posvećena svećeniku, književniku i preporoditelju iz Srijema – Iliji Okrugiću-Srijemcu. Uz igrano-dokumentarni film o ovom velikanu, najavljeni su i zanimljivi predavači, poznati glumci koji će govoriti Okrugićeve pjesme te Banova tamburaška mornarica iz Petrovaradina.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima