Kraljci u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Rumi

Objavljeno: 19.01.2024. Pregleda: 34

Kako stoljetna tradicija nalaže i ove su godine kraljci iz Rume posjetili 5. siječnja 2024. godine kućanstva u Rumi i uz pjesmu Narodi nam se kralj nebeski javili radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Krenuli su iz župne crkve u Rumi u obilazak obitelji, s pjesmom objavljujući Kristovo rođenje, čestitajući obiteljima novo ljeto i prikupljajući darove za igranku u rumskoj udruzi čiji su domaćini. Na blagdan Bogojavljenja 6. siječnja, kada su proslavljena Sveta tri kralja, vjernici i kraljci okupili su se na svetoj misi u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Rumi. Misno slavlje započelo je blagoslovom bogojavljenske vode i škropljenjem vodom kao spomen na vlastito krštenje i pripadanje Bogu i Crkvi. Župnik, preč. Josip Ivešić u homiliji je rekao da vijest o rođenju Isusa Krista nikoga nije ostavila ravnodušnim, bilo da je riječ o prihvaćanju, bilo o odbijanju Božje poruke i protivljenju svemu što ona nosi.
‚‚Od trenutka Kristova rođenja događaju se određene pojave: tu su pastiri, stanovnici Betlehema, tu su Jeruzalemci, tu su u konačnici svi oni do kojih je na bilo koji način doprla ova vijest, tu su mudraci s Istoka koji promatrajući prirodu otkrivaju Božju blizinu i Božju prisutnost. I mi u ovo naše vrijeme promatramo ovaj svijet. S jedne strane, nažalost, u njemu ima mnogo toga i teškoga i ružnoga i tragičnoga, ali s druge strane, toliko ima ljepota, od onih sasvim jednostavnih, malih, koje često niti ne prepoznajemo i ne vidimo jer smo možda sami sebe odvikli od toga da se divimo jednostavnim, malim stvarima, ali u kojima i danas možemo prepoznati Božju prisutnost, prepoznati radosnu vijest. Bog je stvoritelj ovoga svijeta i taj veliki, moćni Bog postao je čovjekom da bi se objavio svim ljudima i da bi svakom čovjeku prenio radosnu vijest spasenja", istaknuo je između ostalog preč. Ivešić.
Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio svim obiteljima koje su primile blagoslov i koje je župnik zajedno s ministrantima pohodio prethodnih dana. Nakon završnog blagoslova, župnik je pozvao nazočne kraljce da otpjevaju pjesmu po kojoj su poznati i koja ih simbolizira Narodi nam se kralj nebeski. Prema tradiciji, organizirana je trpeza ljubavi i druženje u pastoralnom centru. Toga dana bio je i blagoslov župne kuće i pastoralnog centra, gdje su vjernici zajedno molili Božji blagoslov za cijelu župnu zajednicu.

Desetljećima duga tradicija

Običaj kraljaca u Rumi je prisutan od davnina. Prenosi se s koljena na koljeno i mladi rado nastavljaju tu lijepu tradiciju. Kraljci su neoženjeni mladići koji okićeni novogodišnjim ukrasima pohode obitelji i uz pjesmu Narodi nam se kralj nebeski javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa. Prve sljedeće subote kraljci od prikupljenih darova organiziraju igranku u prostorijama HKPD-a Matija Gubec. Na igranci se okuplja najveći broj mladih te članovi rumske udruge. Ova igranka jedna je od najposjećenijih u rumskoj udruzi. Tom prigodom župnik blagoslivlja prostorije udruge i nakon što se ugase svjetla, mladi pjevaju pjesmu Narodi nam se kralj nebeski kojom otvaraju svečanost. Ovogodišnja igranka u povodu kraljaca bit će održana 13. siječnja.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima