Zimska škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

Objavljeno: 19.01.2024. Pregleda: 38

Od 3. do 12. siječnja 2024. godine u Koprivnici se održava slavljenička, 30. po redu, Zimska škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Zahvaljujući suradnji Odbora za kulturu Hrvatskog nacionalnog vijeća s ravnateljicom Odjela za kulturu HMI-ja Lucijom Starčević na ovogodišnjoj Zimskoj školi sudjeluje petero umjesto dosadašnjih dvoje sponzoriranih polaznika iz zajednice Hrvata u Srbiji. U sekciji plesa to su: Nemanja Sarić i Mila Kujundžić iz HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice dok u sekciji tambure sudjeluju: Marko Grmić iz tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, Bojan Levovnik iz rumskog HKPD-a Matija Gubec i Nenad Temunović iz -a Festival bunjevački pisama iz Subotice.
Zimska škola hrvatskog folklora 2024. predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga panonskog područja: plesovi Turopolja, Hrvata u Vojvodini, Hrvata u Mađarskoj, Bosanske Posavine, Zapadne Slavonije, Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine, Baranje, Valpovštine, Đakovštine, Zapadnog Srijema, Brodskog Posavlja, Novogradiškog kraja i Požeške kotline, Županjskog i Vinkovačkog kraja, te Slatinskog, Donje miholjačkog, Orahovičkog i Našičkog kraja.
Program se odvija u tri odjela: plesa, tambure i tradicijskih glazbala. Voditelji i predavači su vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima