Kraljice u Keru

Objavljeno: 18.06.2017. Pregleda: 37

Kraljice u KeruNadaleko su poznate kerske kraljice. Svake godine pripremaju se za Dove (blagdan Duhova) prošetati kerskim sokacima i „zaljeljati“. Od kako je s. Silvana Milan 1991. godine obnovila ovaj lijepi običaj bunjevačkih Hrvata u Keru, one neprekidno traju već više od dva i pol desetljeća.

Svojom pjesmom razgaljuju duše vjernika koji se okupe u crkvi svetog Roka na blagdan Duhova. Tako je bilo i ove godine. U nedjelju, 4. lipnja 2017., osam djevojčica odjevene u bijeli šling s krunama na glavi skupa sa svojim čuvarom, mladim pastirom, sudjelovale su na popodnevnoj nedjeljnoj misi nakon koje su okupljenim vjernicima „zaljeljale“ ispred crkve. Ove vjerne čuvarice duhovskih običaja posjetile su i župnika vlč. Andriju Anišića, kapelana Dražena Dulića te časne sestre i starice u samostanu sestara Kćeri milosrđa. Potom su prošetale Kerom i obišle nekoliko obitelji koje su ih s radošću primile u svoj dom. Lijepo je što se nastavlja tradicija i čuva od zaborava ovaj poseban običaj. No, ovdje nije kraj. Kraljice se već vrijedno pripremaju za Dužijancu.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima