KUD „Horvati“ iz Zagreba gostovalo u Starčevu

Objavljeno: 22.11.2012. Pregleda: 80

Horvati-u-Starcevu2012Starčevo je 10. studenoga 2012. godine ugostilo članove Kulturno-umjetničkog društva „Horvati” iz Zagreba. Nakon obilaska Doma kulture i Trga Neolita u središtu mjesta, gosti su nastupili u crkvi svetog Mauricija, gdje je ženski zbor „Klencarice“, koji djeluje u ovome KUD-u, otpjevao nekoliko pjesama iz svoga repertoara. Nakon izvedbe gosti su upoznati s povijesnim podacima o starčevačkim Hrvatima, župi i crkvi svetog Mauricija.

Budući da „Horvati“ u svom programu od prošle godine imaju i starčevačke pjesme i plesove, na opće zadovoljstvo Starčevaca izveli su i tradicionalne pjesme Hrvata ovoga kraja – „Al’ su lepe starčevačke seke“ i „Sedi golub na jeli“.

Ravnatelj Doma kulture u Starčevu Vidomir Jelisijević poslije riječi dobrodošlice evocirao je sjećanja na staru postavu starčevačkih folkloraša koja je njegovala tradicijsku baštinu i s njom nastupala na svim eminentnim festivalima i folklornim smotrama diljem bivše Jugoslavije, a na kraju je zahvalio gostima iz Zagreba koji su tu tradiciju ponovno oživjeli i tako osvježili hrvatski folklorni repertoar.

Domaćini su svoje drage goste ispratili put Pančeva, gdje su nastupali u okviru 12. susreta pjevačkih grupa „Etno glas“. „Klencarice“ su, naime, nastupile u dan ranije u dvorani pančevačkog Centra za kulturu, a folklorni ansambl Kulturno-umjetničkog društva „Horvati“ toga dana navečer u Domu vojske publici se predstavio pjesmama i plesovima iz Starčeva i okolice Zagreba.

Tekst i fotografija: Dalibor Mergel

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima