„Land art fest/Festival slame" u Tavankutu

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 63

land art festU okviru niza kulturnih manifestacija koje se i ovoga ljeta održavaju u Tavankutu, od 10. do 14. srpnja 2021. godine, priređen je i jedan novi program – Land art fest / Festival slame. Land art je spoj umjetnosti i prirode, umjetnički pravac gdje se djela stvaraju u prirodi i od prirodnih materijala. Inspirirani vojvođanskim žitnim poljima, kao glavni materijal festivala odabrana je slama, a kao lokacija Tavankut, budući da je to centar slamarskog stvaralaštva.

Središnja aktivnost festivala, koji je održan na Etnosalašu Balažević, bila je radionica izrade skulptura od slame za mlade i nakon završetka radionice izložba kreiranih radova, a na otvorenju i zatvaranju priređen je kulturno-umjetnički program. Izrađeno je više skulptura – u fokusu su bili ovan i tri ovčice. Voditelji radionice bili su Dejan Mitić i Damir Periškić iz udruge Podunav iz Monoštora. 
„Klicu ovakvog stvaralaštva nama u Monoštoru ‘pustio’ je Nikola Faller iz Udruge Slama iz Hrvatske. I sad mi to širimo dalje, tako smo došli u Tavankut. Teme određuje lokacija na koju dolazimo. Osnova skulpture je metalna konstrukcija, ali ista može biti i od prirodnih materijala, poput drveta. Slama se za konstrukciju veže konopom, plastičnim, kako radimo ovdje, ili prirodnim od kudelje, a može i žicom. Skulpture pravimo da budu čvrste, da se djeca mogu igrati s njima. Volimo da one imaju više funkcija. Primjerice, ovi naši radovi u Tavankutu bi mogli poslužiti i za ukrašavanje betlehema u crkvi za Božić. Tako da ćemo praviti i bor od slame da ga okite za tu prigodu", kaže Dejan Mitić, dodajući kako skulptura od slame može trajati i do nekoliko godina, a ako se zaštiti uljem, onda je još dugovječnija. 
U radionici, koja je lokalnoj zajednici ponudila novo viđenje rada sa slamom sudjelovalo je desetak mališana.
„Poanta je da se djeca dobro zabave, da nauče nešto novo. Tu nam je glavni majstor Borna Dulić, koji je istinski zainteresiran. Ostavljamo mladima iz sela da misle o ovim skulpturama, da ih popravljaju, da se ohrabre i da u budućnosti budu land art majstori", kaže Mitić.
Festival slame u Tavankutu održan je u okviru projekta „Panonna.net – model upravljanja destinacijom", koji je sufiniciran sredstvima Europske unije iz programa Interreg IPA o prekograničnoj suradnji Hrvatska – Srbija. Projekt ima za cilj mapiranje i razvoj turističkih potencijala i pravljenje turističkih ruta, linija i paketa u prekograničnoj regiji s ciljem pospješivanja receptivnog turizma, odnosno dovođenja inozemnih turista. Nositelj projekta je Udruga za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka, dok su partneri Grad Vukovar, Općina Velika, Otvoreno sveučilište Subotica te Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić. 
„Jedna od aktivnosti u ovom projektu jesu i javni događaji, promocije turističkih vrijednosti u ovoj regiji, pa tako imamo i Festival slame koji je održan u suradnji s domaćinima iz Tavankuta – HKPD-om Matija Gubec i Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame. Zbog epidemiološke situacije, partneri iz Hrvatske nisu mogli biti prisutni, kao i kolege koje na Papuku organiziraju Land art fest", kaže Vladimir Perović iz Otvorenog sveučilišta Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima