Godišnji koncert foklornog odjela HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 50

folk tavankutFolklorni odjel HKPD-a Matija Gubec je na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević u nedjelju, 11. srpnja 2021. godine, priredio svoj tradicionalni godišnji koncert. Ovoga puta u jubilarnoj godini u kojoj se obilježava 75 godina od osnutka Društva i 55 godina od pokretanja folklorne sekcije u Društvu.

Povijest  njegovanja scenskog prikaza plesova bunjevačkih Hrvata datira u Tavankutu i prije službenog osnutka Gupca, a to su tridesete godine 20. stoljeća kada su mladi Tavankućani nastupali u okvirima ogranaka mjesnih Seljačkih sloga. Nakon Drugog svjetskog rata, kada je osnovan HKPD Matija Gubec glavne aktivnostu u Društvu vodila je dramska sekcija. Aktivno organiziranje folkloraša započinje 1966. kada je poznati etnolog dr. Ivan Ivančan, nakon svojeg terenskog posjeta, uvrstio Tavankućane u program prve Međunarodne smotre folklora u Zagrebu.
Na nedjeljnom koncertu nastupile su četiri folklorne skupine s oko osamdeset članova, a izvele su deset točaka programa. Osim plesova bunjevačkih Hrvata, njegujući multikulturalnost, Društvo u svom programu ima i plesove drugih naroda, pa su se tako na progamu našli plesovi iz drugih krajeva: dječji plesovi iz Slavonije, plesovi šokačkih Hrvata iz bačkog Podunavlja, plesovi mjesta Ražanca iz Zadarskog zaleđa, plesovi iz Mađarske, Vlaški plesovi iz Šumadije. Tamburaški blok odsvirali su Gupčevi tamburaši s pjevačkim numerama koje je izvela Katarina Mamužić. 
Ljubav prema folkloru, nošnji i običajima ne kriju ni članovi veteranske skupine Društva, koji su svoje prve plesne korake, nastupe, turneje proživjeli u ovome Društvu. S radošću su se pripremali za ovu večer te su nastupili, otplesavši bunjevačke plesove. Na koncipiranju programa zajednički su radili voditelj reprezentativne i srednje grupe Darko Prćić, voditeljica dječje skupine Sanda Benčik te voditelj skupine veterana Boris Godar. 
Koncertu je, među ostalim, nazočio ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima