Ljetna turneja folkloraca HKC-a „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 15.09.2017. Pregleda: 35

Ljetna turneja Bunjevacko kolo al.1

Članovi Folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice sudjelovali su koncem kolovoza na manifestaciji Dani Ive Marjanovića koja se održavala u mjestu Gate, u blizini Omiša u Hrvatskoj. Riječ je o manifestaciji koja je održana u sklopu Gatskog kulturnog ljeta. Folklorni odjel vodila je Senka Horvat, a putovanje u Hrvatsku je organizirao član Upravnog odbora HKC-a Jašo Šimić. Nastup folkloraca iz Subotice planiran je i dan kasnije u Omišu, ali zbog bure nije održan. Nakon tri dana provedena u Gatama, folklorci Bunjevačkog kola su krenuli put Rijeke, gdje su boravili i odmarali tri dana i gdje im je domaćin bio Učenički dom Podmurvice. U sklopu ljetne turneje, Subotičani su posjetili i vrelo rijeke Bune i Franjevački samostan u mjestu Blagaj, gdje su se predstavili kraćim programom. Također, bili su i u Međugorju.

Na nastupu u Gatama dvije skupine Odjela, prva reprezentativna i druga, predstavile su se s pet točaka. Spletom bunjevačkih igara otvoren je program ove manifestacije, a kasnije tijekom programa prikazali su koreografiju-splet dječjih igara iz Međimurja Zginula je Pikuša. Reprezentativni ansambl je prikazao i igre iz Like pod nazivom Sini munjo, kao i igre iz Bizovca Ej, širite se široki rukavi. Program su zatvorili članovi HKC-a Bunjevačko kolo s Bunjevačkim momačkim kolom osvajajući pri tome srca domaćina i gledatelja. Folklorci su imali i tamburašku pratnju koju je pripremila profesorica Mira Temunović.

Suradnja udruga

Voditeljica folklornog odjela Senka Horvat pojašnjava da je do suradnje došlo stupanjem u kontakt s organizatorima manifestacije u Hrvatskoj, a to je Kulturno-umjetnička udruga Mosor. U planu je nastavak suradnje tako što će HKC u predstojećem razdoblju ugostiti ovogodišnje svoje domaćine na jednoj od manifestacija kao što su Veliko prelo, Godišnji koncert i slično, ili pak Dužijanca. Moguće je i povezivanje pojedinih odjela dvaju društava jer i oni imaju likovni, dramski i slične odjele.

Dojmovi 

Josipa Dulić iz Đurđina, članica prvog ansambla, kaže kako joj je ovo prva „turneja“ i putovanje kao članice Folklornog odjela. Ne krije svoje oduševljenje i dodaje da bi željela nastupati i više. Iako se narodnim igrama bavi od sedme godine života, članica je HKC-a odnedavno, čime je želja za ozbiljnijim nastupom, kako dodaje, ispunjena.

Lucija Vukov, članica također prvoga ansambla, kaže kako joj se veoma svidjelo prije svega druženje.

Upis novih folkloraca

Folklorni odjel Bunjevačkog kola obavlja upis novih članova te pozivaju sve zainteresirane koji žele plesati tradicijske plesove, steći nova iskustva i prijatelje, te nastupati i putovati. Upis je moguć svakog radnog dana u Uredu HKC-a (Preradovićeva 4) koji radi od 8 do 14 sati. Kontakt telefon je: 556-898.

Folklorom se bavi od svoje pete godine, a članica je HKC-a već sedam godina.

Katarina Piuković, osim zadovoljstva time što su mogli prikazati dio svojeg kulturnog naslijeđa, kaže i da su imali dovoljno vremena za provesti se, te otići na plažu. Povrh svega, kaže kako joj se najviše svidjelo što su spavali kod domaćina, u obiteljskim kućama, i tako su imali prilike družiti se i bolje upoznati.

Luka Prćić, član HKC-a oko godinu i pol i član prvoga ansambla, također ističe zadovoljstvo domaćinima i organizacijom. Njegovo zanimanje za folklorom potječe iz obitelji, s obzirom na to da su mu roditelji također bili članovi kulturno-umjetničkih društava. Tako, uz njegovu ljubav prema povijesti, ovo je skladan spoj, kaže. U sjećanju mu ostaje prva večer i jedna noćna vožnja, kada su ih domaćini poveli u obilazak grada, vozeći veoma dinamično uskim tamošnjim ulicama.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima