Proštenje na Bunariću

Objavljeno: 15.09.2017. Pregleda: 45

Bunaric sl. 2Od kako je subotički biskup Matija Zvekanović 1968. godine donio na Bunarić kopiju Gospe od Siracuse, u njenu čast se ovdje održava proštenje. Tako je Marijansko svetište Bunarić posvećeno Mariji, Majci Božjoj od suza i ove, 2017. godine posljednje nedjelje u kolovozu, okupilo mnoštvo vjernika iz Subotičke i okolnih biskupija. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup, vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. dr. Jure Bogdan u zajedništvu sa subotičkim biskupom mons. dr. Ivanom Pénzesom te svećenicima Subotičke biskupije. Misnom slavlju su prisustvovali i predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve.

 

S obzirom na to da se s proslavom na Bunariću završava i program Dužijance, ovogodišnji bandaš Luka Gabrić i bandašica Ana Ivanković Radak u pratnji mladih u nošnji donijeli su do oltara Gospin lik, čime je započelo misno slavlje.

Ljudska ekologija

U svome propovijedanju mons. Bogdan je govorio o važnosti i značaju kršćanske obitelji za pojedinca, ali i cijelu zajednicu. Za obitelj je rekao da je sastavni dio Božjeg stvoriteljskog i otkupiteljskog blaga te da je u Božjem naumu obitelj prvo mjesto očovječenja osobe i društva te kolijevka života i ljubavi.

„Dragi očevi i drage majke, vi ste prvi vjerovjesnici svoje djece. Crkva računa na vas. Crkva računa na vašu vjeru i ljubav. Vaš obiteljski vjeronauk riječju, a još više djelima preduvjet je učinkovitosti naših Bunaric sl. 1pastoralnih pothvata, kateheza i propovijedi. Što više, obiteljski odgoj u vjeri jamstvo je sretne budućnosti vaše djece. Vjera nas nosi na našem životnom putu. Kao vjernici postajemo ljudi u pravome smislu te riječi“, rekao je mons. Bogdan i navodeći sv. Ivana Pavla II. dodao da se u obitelji uči ljudska ekologija, odnosno da u njoj čovjek prima prve i odlučujuće spoznaje o istini i dobroti, uči što znači ljubiti i biti ljubljen i stoga što znači konkretno biti osoba.

Po predanju puk je počeo dolaziti na Bunarić kada se pročulo da je jedna slijepa žena umivši se na tom izvoru progledala. Križ je postavljen 1839., a 1996. i kapela. Proštenje spada među veća godišnja okupljanja Hrvata katolika u Srbiji, a na svetište dolaze i pravoslavci – kapela Uspenija majke Božje na Vodici.Propovjednik je podsjetio i da rane i nedostatak kojega djeca pretrpe u nekim obiteljima ostaju za cijeli život.

Da je temelj svake obitelji brak muškarca i žene, mons. Bogdan je posebno naglasio. Rekao je i da je prema katekizmu Katoličke Crkve sam Bog začetnik ženidbe te da je zvanje za ženidbu upisano u samu narav muškarca i žene.

„Dragi supružnici, svojom ljubavlju i vjernošću pružate dragocjeno svjedočanstvo vjere, dragocjeno svjedočanstvo ljepote i smisla bračnoga života. Vaš primjer potiče mlade da unatoč gospodarskim teškoćama i povremenim modama ne odustaju od sklapanja braka“, kazao je mons. Bogdan, poručivši još jednom da iz zdravoga braka proizlazi zdrava obitelj.

Na koncu, mons. Bogdan je pozvao cijelu Crkvu da moli za kršćanske obitelji – da budu snažne, da se odupru svim napastima i kušnjama te da budu otvorene životu. Osim obitelji, mons. Bogdan potaknuo je Crkvu na molitvu i za kršćanska zvanja, koja, kako je rekao, proizlaze iz kršćanskih obitelji.

Male žrtve

Na kraju euharistijskog slavlja vjernicima se obratio svećenik domaćin svetišta vlč. dr. Marinko Stantić. On se zahvalio svima koji su svojim doprinosom uveličali ovo slavlje, a posebnu zahvalu uputio je djeci i mladima pohvalivši njihov odaziv na bdijenju uoči nedjeljne mise te im je poručio da su oni budućnost hodočašća na Bunarić, kao i Crkve uopće.

Istoga dana slavljene su još tri mise, dvojezična misa za hodočasnike pješake, biskupska misa na mađarskom jeziku i dvojezična misa za bolesnike i djelatnike Caritasa.

Proštenju je prethodila trodnevnica 24., 25. i 26. kolovoza. U četvrtak je organizirano klanjanje, u petak križni put, a večer uoči proštenja vjernici su se tradicionalno u velikom broju okupili na bdijenju. Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić koji se u propovijedi osvrnuo na jubilej stogodišnjice ukazanja Gospe u Fatimi. Po uzoru na djecu kojima se Gospa ukazala, pozvao je sve vjernike da ozbiljnije shvate poziv na male žrtve poradi Krista, istaknuvši da će, kako je i Gospa rekla djeci iz Fatime, „milost Božja biti vaša utjeha“. Mons. Beretić rekao je i da za većinu vjernika petak ne predstavlja nikakav dan odricanja i posta te da se petkom ne treba odricati mesa radi toga što je petak, već jer smo sagriješili i jer u svijetu ima puno grijeha.

„Toliko je zla i grijeha da bi bilo dobro da konačno počnemo činiti pokoru po uzoru na troje djece iz Fatime“, poručio je mons. Beretić.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima