Ljetnji oratorij 2021.

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 55

oratorijOvogodišnji Ljetni oratorij mogli bismo opisati kao rekordan iz više razloga. Prvi u nizu je broj djece, zatim broj animatora, a slobodno možemo dodati i visoke temperature. 
Pet dana oko 120 djece i nešto više od 40 animatora uživali su u druženju, igri, zabavi, radionicama…, a kroz sve to bila je protkana glazba, molitva i duhovnost. 
Oratorij je započeo 5. srpnja u župi Uskrsnuća Isusova, da bi se drugoga dana „preselio" u župu sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a naredna tri dana su se djeca i mladi okupljali u dvorištu župe sv. Roka u Subotici. 

„Ovogodišnji oratorij, budući da je godina posvećena sv. Josipu, bio je pod geslom ‘Idite k Josipu’, koji je zaštitnik obitelji, pa tako i ovog našeg zajedništva", pojašnjava animator Subotičkog oratorija, budući student stomatologije Nikola Sudarević i priča kako je on došao do oratorija: „Kada sam bio u osnovnoj školi, društvo me je pozvalo na oratorij. Isprva nisam htio doći, ali su me na kraju uvjerili. Od kada sam došao, više nisam otišao. Na početku sam bio oduševljen kao sudionik, a sada sam oduševljen kao animator. Ove godine bih posebno izdvojio glazbenu radionicu za koju nisam na početku imao velika očekivanja, ali na kraju sam bio oduševljen." 
Oduševljenje nisu skrivala ni djeca koja su u petak nakon sv. mise prikazala samo djelić onoga što su radili proteklih pet dana. Velika većina njih je iz Subotice i okolnih mjesta, a ove godine bilo je i gostiju i iz Osijeka, te iz Zagreba. 
„Ove godine sam bila predanimator, a sljedeće se planiram više uključiti i biti animator. Svih pet dana sam bila na oratoriju i kad bolje razmislim sve je bilo sjajno. Vodeni dan je svima bio poseban doživljaj, kao i razne kreativne radionice, ali ovoga puta bih možda izdvojila glazbenu radionicu i momente kada smo svi skupa pjevali, nas više od 150. Sjajan doživljaj", kaže Iva Gabrić koja je sada završila osmi razred. 
Slično mišljenje dijeli i Petra Ivković Ivandekić: 
„Bili smo raspoređeni po ekipama, a razlikovali smo se po bojama majica, koje smo također dobili. Najviše mi se svidio vodeni dan i velike igre, točnije kada se igramo svi skupa. Ovogodišnji oratorij ću pamtiti po prijateljstvu, ma zapravo po svemu. Bilo je sjajno".
Sari Dulić je bilo sjajno, a najviše su joj se sviđale velike igre, druženje i zajedništvo. A to što ih je bilo puno, ocijenila je odličnim, jer je, kaže, mogućnost za druženjem bila još veća. S njom se slaže i Pavao Huska koji će ovogodišnji oratorij pamtiti po tome što ih je bilo puno i što su se dobro zabavljali. Ocjenu je dao i animatorima, koji su bili „za deset". 
Ove godine se u organizaciju uključio veliki broj animatora, koji su učenici srednjih škola, studenti i mladi radnici. 
„Uspjeli smo ostvariti sve ono što smo planirali. Imamo puno nove djece, a to je cilj oratorija. Lako je raditi i okupiti one koji su tu svakako, ali nama je cilj proširiti i pronaći put do one djece koja nisu u crkvi. Na popisu je bilo 125 djece, no nisu svi bili svakoga dana, tako da je u prosjeku svakodnevno bilo oko stotinu djece«, priča voditeljica subotičkog Oratorija Vedrana Cvijin i pojašnjava kako se ove godine uključio i veliki broj animatora: »Animatori su stasali i jednostavno su spremni preuzeti na sebe puno toga. Primjerice, glazbena radionica nam je dosadašnjih godina bila nekako slaba, a ove godine je podignuta na višu razinu i zaista je bila sjajna. Drago mi je da su se i drugi animatori odvažili preuzeti na sebe ono što mogu odraditi." 
Održavanje Ljetnog oratorija pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. 
Djeca su najbolje ocijenila ono što su imala i doživjela u proteklim danima. Radost i osmijeh na dječjem licu nemaju cijenu, a sve drugo djeca su ocijenila „čistom desetkom".

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima